Ултиматумът на Джонсън тласна паунда към най-големия му спад от 2016 г.

0 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 5
0
137

Междувременно британските облигации се насочват към трето месечно рали и стратезите предвиждат печалбите да се удължат

Снимка: Ройтерс

Британският паунд се насочва към най-сериозния си спад от почти три години, след като премиерът на Обединеното кралство Борис Джонсън вдигна залозите за Brexit без сделка, давайки ултиматум на Европейския съюз, че няма да започне преговори за развод, освен ако споразумението за оттегляне не бъде преотворено, предава Bloomberg.

През последните четири дни паундът се обезцени с почти 3%, като инвеститорите все повече ценообразуват по-голям шанс от напускане на Великобритания на блока на 31 октомври. Джонсън засили подготовката за Brexit без сделка, тъй като различията между двете преговорни страни нарастват.
„Най-голямата заплаха за паунда за остатъка от тази година е рискът от (случаен) Brexit без сделка“, пишат в бележка към клиентите си стратезите на Credit Agricole SA, водени от Валентин Маринов.

„Продължаваме да оценяваме дългосрочна справедлива стойност за GBP / USD, която е в съответствие с разрушителния резултат от Brexit на около 1,20″.

Лирата се обезцени с 0,8% до 1,2119 долара. Спадът ѝ през последните четири дни е най-големият след октомври 2016 г.

Разходите за застраховане срещу неоправдана нестабилност при стерлинга за период от три месеца се покачиха до най-високата стойност сред обменните курсове на групата от Г-10, след като Великобритания засили подготовката си за Brexit без сделка. Очаква се централната банка да сигнализира, че е малко вероятно да повиши лихвените проценти през следващите месеци, премахвайки всякаква подкрепа за валутата.

Форекс пазарите в действителност ценообразуват повече от 60% шанс за намаляване с 25 базисни пункта на лихвата до декември заради притесненията, че Великобритания може да излезе от Европейския съюз без договор. Тези очаквания бяха едва 20% през юни, малко след като централната банка се противопостави на световните тенденции и посочи необходимостта от повишаване на лихвите през следващите години.
„С Борис Джонсън начело на правителството сагата за Brexit ще се възобнови“, пишат в бележка до клиентите стратезите от JPMorgan. „Преминаването на АЦБ към неутрална настройка няма да помогне много на валутата“, казват още те.

JPMorgan счита, че централните банкери ще намалят очакванията си за икономическия растеж, като същевременно се отдалечават от повишаване на лихвите, когато обявят решението си и публикуват тримесечния си отчет за инфлацията в четвъртък.

Паундът се обезцени с 1,4% до 1,22212 долара в понеделник, най-слабото му ниво от март 2017 г. Тримесечните разходи за застраховане на риска за двойката се понижиха до 177 базисни пункта в полза на продажбата на стерлинги, най-мечите ставки от април.

Междувременно британските облигации се насочват към трето месечно рали и стратезите предвиждат печалбите да се удължат. Доходността по 10-годишните държавни облигации спадна с 18 базисни пункта до 0,66% през този месец и може да падне под 0,50% в случай на Brexit без сделка, казва Петър Крпата, главен валутен стратег за EMEA в ING Bank NV.

„Колкото повече несигурност за Brexit има и колкото повече тя се отрази отрицателно на перспективите за растеж, толкова по-голям ще бъде натискът върху британската възвръщаемост (на облигациите, б. ред.)“, каза Крпата. „Ако се стигне до предсрочни избори, както очакваме, тогава британските лихвени проценти и доходността ще спаднат поради комбинацията от бягство към активи убежища и несигурността за Brexit“.

По статията работи: Бойчо Попов
investor.bg

Подкрепете инициативата за построяване на български Православен храм в Лондон!