Защо британският премиер живее на Downing Street 11 вместо на 10?

0 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 5
0
114

Традицията ръководителите на правителството да се нанасят в частните жилища на номер 11 започва от Тони Блеър

Борис Джонсън произнася реч пред Downing Street 10 в Лондон. Снимка: Ройтерс

Новият британски премиер Борис Джонсън се нанесе вчера в резиденцията си на Downing Street в Лондон, където ще живее с приятелката си Кери Саймъндс, съобщават AFP и френският вестник Le Figaro.

“Премиерът се нанася официално днес и, да, приятелката му ще живее там“, заяви пред журналисти говорител на 55-годишния консервативен премиер, който на 24 юли наследи Тереза Мей на премиерския пост. 31-годишната Кери Саймъндс, която е специалист по комуникации, няма да разполага с асистенти на държавна заплата, увери говорителят.

Това е първата неженена двойка, която ще живее на Downing Street – официалната резиденция на британските премиери. Както и други ръководители преди него, Борис Джонсън е решил да се настани на Downing Street 11, където жилището е по-просторно в сравнение с двустайни апартамент на номер 10. Последният ще бъде зает от финансовия министър Саджид Джавид и семейството му.

Съвременно обзавеждане

Междинна врата позволява преминаването от Downing Street 10 на Downing Street 11, без да се излиза на улицата.

„Модата“ премиерът да живее в къщата на номер 11 вместо на номер 10 започва от Тони Блеър през 1997 г. Причината е, че жилището на номер 11 било по-просторно и по-подходящо за младо семейство. Затова той разменил апартамента си с този, който обичайно се падал на финансовия министър.

След това традицията била продължена от Дейвид Камерън, който ремонтирал жилището, и от Тереза Мей. Освен че е по-просторна, къщата на номер 11 вече разполага със значително по-съвременно обзавеждане и прилича на истински дом, докато апартаментът на номер 10 има значително по-подчертан вид на работно жилище.

Преди Джонсън да встъпи в длъжност, съветниците му бяха разделени по въпроса за Кери Саймъндс. Някои смятаха, че тя може да играе ценна роля за него и че вече е помогнала за подобряването на имиджа му. Други се опасяват, че присъствието ѝ ще постави на преден план миналото на Борис на неверен съпруг.

Миналия месец шумен битов скандал между Джонсън и Саймъндс в дома на младата жена в южната част на Лондон се появи на първите страници на британските вестници.

По статията работи: Божидарка Чобалигова
investor.bg

Подкрепете развитието на българската независима медия на Острова!