Джонсън отказва среща с лидерите на ЕС

0 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 5
0
190

Ще говорим, ако отпадне предпазната клауза, твърди британският премиер

Снимка: Ройтерс

Британският премиер Борис Джонсън не възнамерява да се срещне с другите лидери на ЕС, докато не се откажат от така наречения Backstop, споразумение за оформяне на границата между Република Ирландия и британската част – Северна Ирландия. Той също така отхвърля допълнителни предложения за разговори с канцлера Ангела Меркел и френския президент Еманюел Макрон, пишат британските медии.

В резултат на последните изявления на Джонсън британският паунд поевтиня до най-ниското си ниво от две години. Инвеститорите се опасяват от твърд Brexit и се притесняват, че това ще причини сериозни щети за британската икономика.

Така нареченият Backstop предвижда да не се въвежда граничен контрол на 500-километровата граница между Северна Ирландия и Ирландия. След излизането от ЕС на Великобритания границата ще бъде външна граница, но с отказа от граничен контрол ще се запазят трансграничната търговия и трафикът, които са екзистенциално важни за жителите.

Борис Джонсън иска да предотврати това. „Не можем да приемем предпазната клауза. Има много място за договаряне на нова и по-добра сделка“, заяви Джонсън, докато посети базата за ядрени оръжия в Шотландия в понеделник. В събота Джонсън даде да се разбере, че няма да има регулиран Brexit, ако ЕС не се откаже от Backstop. По думите му той е антидемократичен и ще раздели Великобритания.

Говорителка на Джонсън добавя: „Премиерът даде да се разбере, че иска да се срещне и да преговаря с лидерите на ЕС. Той обаче не иска да чуе нищо от тях, ако ЕС не възобнови процедурата за предоговаряне на Backstop. Премиерът ще се радва отново да се срещне с ръководителите на правителствата, ако тази позиция се промени“.

Въпреки безизходицата Джонсън повтори: „Не търсим Brexit без сделка. Това, което искаме, е сделка и имах интересни дискусии с председателя на ЕК Юнкер и Ангела Меркел (…)”.

Поведението на Джонсън се посреща доста критично в Република Ирландия. Фактът, че разговорите с премиера Лео Варадкар трябва да започнат тази седмица, предполага, че ирландските представители не желаят да провеждат сериозни разговори. Варадкар е привърженик на Backstop и гледа на регулацията като на важен елемент за поддържането на целостта на вътрешния пазар.

Ако позицията на Европейския съюз не се промени съществено по този въпрос, Борис Джонсън иска да се придържа към безрезултатен Brexit и да напусне ЕС на 31 октомври без споразумение. Във всеки случай Европейският съюз ясно даде знак, че няма да има допълнителни преговори за формалностите по Brexit. Говорител на Европейската комисия каза: „Ние постигнахме споразумение за излизане с Обединеното кралство. Сделката е най-добрият възможен вариант. Възможно е да се разшири политическото изявление – но няма да подновим отново преговорите за излизане. ”

Ако позицията на Европейския съюз не се промени съществено по този въпрос, Борис Джонсън ще се придържа към твърд Brexit и Великобритания ще напусне ЕС на 31 октомври без споразумение. Във всеки случай Европейският съюз даде ясен знак, че няма да има допълнителни преговори за формалностите по Brexit. Говорител на Европейската комисия заяви: „Ние постигнахме споразумение за излизане с Обединеното кралство. Сделката е най-добрият възможен вариант. Възможно е да се разшири политическото изявление – но няма да подновим отново преговорите за излизане”.

По статията работи: Бойчо Попов
investor.bg

Подкрепете инициативата за построяване на български Православен храм в Лондон!