Вашингтон, Лондон и Франкфурт ще оковават биткойна в регулации

0 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 5
0
261

Водещи световни регулатори дават заявки за въвеждане на правила при търговията с биткойн и други криптовалути и проникването им във финансовите системи. Това се случва на фона на силна волатилност на пазара на дигитални монети, която породи опасения за тоталната липса на силен надзор.

В последните дни регулаторите в САЩ, във Великобритания и в Европейския съюз подчертаха необходимостта от по-строг регулаторен контрол за криптовалутите, отбелязвайки изключителната нестабилност и дори наличието на престъпна дейност, често свързвани с пазара.

“Биткойн е силно спекулативен актив, който е част както от дребни схеми и интереси, така и от незаконни дейности като прането на пари”, заяви в сряда президентът на Европейската централна банка Кристин Лагард.

Лагард предложи да се създаде регулация на глобално ниво, която може да бъде договорена от богатите държави във форматите G-7 или G-20.

Коментарът на Лагард дойде на фона на мрачното предупреждение на Британската комисия за финансов надзор, че: “Инвестирането в криптовалути или инвестиции и заеми, свързани с тях, обикновено включва поемане на много високи рискове за парите на инвеститорите. Ако потребителите инвестират в тези видове продукти, те трябва да бъдат готови да загубят всичките си пари”. Освен това притесненията на FCA включват нестабилността на цените, сложността на предлаганите продукти и липсата на регулация за защита на потребителите при много от продуктите.

Ролята на криптовалутите в нелегални схеми бе подчертана от Европол. При операция на германската полиция бе разбита незаконна онлайн борса за търговия с наркотици, като заплащането е ставало именно чрез биткойн. Европол заяви, че сайтът, наречен DarkMarket, е работил “тъмната част” на интернет – т.нар. DarkWeb, и чрез него са продадени наркотици на стойност над 140 млн. евро, за които е плащано чрез криптовалути. Твърди се, че сайтът е бил най-големият нелегален пазар в света на тъмната мрежа. В рамките на операцията германската полиция е арестувала 34-годишен австралиец, който е б предполагаемият оператор на сайта. Конфискувани са и над 20 компютърни сървъра в Молдова и Украйна.

В същото време американското министерство на финансите обяви, че планира да въведе регулация, насочена срещу незаконните транзакции с криптовалути. Предложението ще изисква криптоборсите да събират и докладват информация за големи транзакции. Мрежата за борба с финансовите престъпления (FinCEN), подразделение на Министерството на финансите, заяви, че правилото ще защити националната сигурност и ще предотврати престъпността.

Цената на биткойна нарасна с над 300% през миналата година и се повиши с още 40% в началото на януари, за да достигне максимум от над 40 000 долара. Оттогава обаче бе отчетен спад от 17 на сто.
banker.bg

Подкрепете инициативата за построяване на български Православен храм в Лондон!