Някои български стоки в британските магазини може да поскъпнат двойно

0 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 5
0
847

Онлайн търговията между България и Великобритания ще претърпи съществени изменения за физическите лица, прогнозира Веселин Илиев от БСК

Търговията между България и Обединеното кралство, особено онлайн, ще претърпи съществени изменения за физическите лица. Това прогнозира в ефира на Bloomberg TV Bulgaria Веселин Илиев, главен директор „Външноикономическо сътрудничество“ в Българска стопанска камара.
По думите му българите няма да могат да си позволяват да купуват и връщат обувки и маратонки след Brexit както досега.

„При някои от българските стоки, продаващи се в британските магазини, може да има двоен ръст в цените“, очаква Илиев.

Според него една от причините за това са новите изисквания за митническа декларация и заплащане на данък добавена стойност, които много ще оскъпят малките пратки.
Илиев изтъкна, че като цяло България и Великобритания нямат особени търговски отношения – няма продукти в стокообмена между тях, които да са критично важни – може би с изключение на някои лекарства, които се внасят в нашата страна от Обединеното кралство.

„Износът на България към Великобритания е средно 700 милиона евро годишно, което е около 2,5-процентен дял от общия ни износ. Вносът е на стойност средно около 450 милиона евро – около 1,4% от общия внос у нас”, обясни експертът от БСК.

Той посочи, че при търговията между двете страни няма да има мита. „Според споразумението между Брюксел и Лондон има малко продукти с квоти, които не касаят България”, напомни експертът.

Той обаче отбеляза, че въпросът с хранителните продукти е по-сложен.

„Цената на вносните хранителни продукти в Обединеното кралство ще се повиши, абсолютно неизбежно е”, очаква Веселин Илиев, но не се нае да прогнозира какъв ще е ръстът. „Но дори да е двоен – това няма да е изненадващо”, допълни той.

Експертът от БСК изтъкна още, че е вероятно положителното търговско салдо за България да се увеличи след Brexit заради опцията за намаляване на вноса от Великобритания.

Като причина за това той посочи факта, че българските фирми са добре позиционирани.

Милен Янков,съдружник „Данъци“ в „Ърнст енд Янг”, напомни, че има добри търговски спогодби между България и Великобритания. Той обаче вижда затруднения на българските потребители при покупката на електроника. Финансистът обаче е сигурен, че няма да има оскъпяване на услугите и търговията, но ще се увеличават административните пречки.

По статията работиха: Екип на Bloomberg TV Bulgaria , редактор Петя Стоянова
investor.bg

Подкрепете инициативата за построяване на български Православен храм в Лондон!