Прекалената увереност на Борис Джонсън остави Великобритания без капитан

0 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 5
0
837

Въпреки намирането на временен заместник на премиера в лицето на Доминик Рааб, остава неясно докъде се простират неговите правомощия

Борис Джонсън. Снимка: Bloomberg

Борис Джонсън беше сам. Той се самоизолира за седмица, след като даде положителен тест за коронавирус. Личният му домашен персонал беше оставил кутии и пакети с храна пред вратата на апартамента му.

Обикновено 55-годишният британец и настоящ премиер винаги е гледал с бичи поглед на живота, въпреки че в този момент болестта продължава да прониква все по-дълбоко в тялото му. „Ще го победим“, категоричен е Джонсън в отговора си на въпрос на своя стар приятел Уил Уолдин, който се интересува от неговото здравословно състояние, пише Bloomberg.
Четири дни по-късно британският премиер беше приет за интензивно лечение, като трябваше да се бори за всяка глътка въздух с помощта на кислороден апарат.

В четвъртък Джонсън беше пуснат обратно в основното отделение в болницата “Сейнт Томас”, където по-рано беше приет с упорита кашлица и треска. Въпреки че колегите му бяха облекчени от новината за подобреното здравословно състояние на премиера, сега се задава въпросът как лидерът на страна член на Г-7, една от най-големите икономики в света, позволи да се разболее толкова сериозно, когато нацията имаше най-голяма нужда от него.

В редица лични разговори политици, министри и служители изразиха опасения, че поредица от грешки излага премиера на сериозен риск. Той остави Великобритания да се изправи без функциониращ лидер срещу най-голямата заплаха в мирно време. Броят на починалите от коронавирус вече наближава 8000, а заместникът му се опитва да убеди хората, че има силата да действа.

Страните по света търсят начини да се справят с пандемията, Великобритания дори не е достигнала пика. И все пак вече се чуват множество критики, изразени от академичните среди, лекари и дори представители на Консервативната партия на Джонсън, че подходът на Великобритания е твърде спокоен още от самото начало.

Преди няколко седмици Великобритания се почувства като в различен свят. На 3 март, след като Италия регистрира първите си смъртни случаи, Джонсън се похвали, че „непрекъснато се ръкува“, включително с „всеки“, с който се среща по време на обиколката си в болница, лекуваща пациенти с COVID-19.

След това на 7 март британският премиер и бременната му годеница Кари Саймъндс отидоха на стадион „Туикънъм“, за да гледат ръгби мача между Англия срещу Уелс, където се ръкуваха с хора от публиката.

През следващите две седмици животът продължи нормално на „Даунинг стрийт“, въпреки че правителството призова обществеността да предприеме предпазни мерки, докато други държави наложиха строги блокади, тъй като пандемията се разпространи застрашително в Европа. Дори след като обяви първите политики за социално дистанциране в цяла Великобритания на 16 март, Джонсън продължи да провежда ежедневни пресконференции в държавната трапезария.
Тези следобедни брифинги бяха препълнени с репортери и оператори. Премиерът стоеше на крак, често с главния лекар Крис Уити и неговия колега Патрик Валънс, главен научен съветник. Никой не спазваше правилото за два метра разстояние един от друг.

Десет дни по-късно цената беше платена. На фона на нарастващата критика към тяхната стратегия Джонсън и Уити бяха тествани с положителни проби за COVID-19 и се самоизолираха. Същото направи и здравният министър Мат Ханкок и главният помощник на Джонсън – Доминик Къмингс. “Те миеха ръцете си”, споделя техен колега, добавяйки: “Те просто не се дистанцираха”.
Добре организираната мрежа от стаи в резиденцията на Джонсън на „Даунинг стрийт“, 300-годишна лондонска градска къща, създаваше допълнително предпоставки за трудно избягване на заразяване.

Според Уолдън къщата е с тесни коридори и малки офиси. Той работи като съветник на Джонсън в правителството, както и по времето когато сегашният премиер изпълняваше длъжността кмет на Лондон.

„Не е изненадващо, че всички го последваха“, подчерта Уолдън.

Не е ясно дали служителите на кабинета са направили всичко необходимо по отношение на собствените им съвети за безопасност. Министър от кабинета посочва, че някои правителствени ведомства са се преместили много по-рано от кабинета на Джонсън, за да прилагат правилата за социално дистанциране и да налагат практиката за работа от вкъщи. Две седмици преди работещите на „Даунинг стрийт“ да започнат работа от домовете си, повечето министри вече бяха направили това.

На въпрос дали правителството би могло да направи повече за защитата на министър-председателя, някои официални лица казаха, че правилата се спазват както трябва. „Опитваме се да постигнем всичко възможно, но никой от нас не е свръхчовек и е склонен да се разболее“, заяви в сряда финансовият министър Риши Сунак. „Хората следват правилно всички указания. Това не означава, че можем напълно да премахнем разпространението на инфекцията“, добавя той.

Първото заседание на виртуалния кабинет, проведено с използване на софтуер за видеоконференции, се проведе едва на 31 март, пет дни след като Джонсън беше тестван положително за вируса, и повече от седмица, след като поръча на останалото население да се изолира по домовете си.

На 26 март Уити посъветва Джонсън да си направи тест. Диагнозата беше коронавирус. На следващия ден премиерът започна живота си в изолация. През следващите дни годеницата на Джонсън се изолира и никой от неговия старши екип не беше допуснат в частния му апартамент на „Даунинг стрийт“11.
За известния със своята общителност Джонсън комуникацията с други хора продължи чрез видеоконференции, както се случва и при ръководствата на много други страни.

През цялата си карантина Джонсън продължи да работи. Той се обаждаше на международните лидери, разговаряше със своите служители, с опозиционни политици, консултираше се с министри и записваше свои видеоклипове за социалните медии. Всичко това се случваше на фона на планини от документи, свързани със спешните мерки, които се нуждаеха от подписа на премиера.
До уикенда беше ясно, че Джонсън не се подобрява. Обикновено след седмица пациентите, болни с COVID-19, започват да се възстановяват, но симптомите на Джонсън оставаха сериозни. Когато говори в събота следобед с Киър Стармър, за да го поздрави за избирането му за лидер на Лейбъристката партия и да обсъдят кризата, Джонсън очевидно изглеждаше зле.

В неделя сутринта Джонсън отново ръководи ежедневното заседание. Часове по-късно лекарят му каза да отиде в болницата. Отново Уити настоя Джонсън да послуша съветите на медиците. “Борис беше много разочарован, че ще бъде изпратен в болница”, сподели Уолдън.

В продължение на три дни Джонсън беше изчезнал. Той не можеше да върши никаква работа. Той остана в интензивно отделение в продължение на три денонощия под постоянно наблюдение на лекари, вързан с кабели към монитори, проследяващи сърдечния му ритъм, и дишащ с кислороден апарат.

Обратно в „Даунинг Стрийт“ Доминик Рааб, външният министър, временно пое управлението на страната. Като „първи държавен секретар“ той беше най-старшият член на кабинета – човек, който миналата година застана срещу Джонсън в борбата за ръководната позиция на Консервативната партия. И тъй като здравната криза се разрастваше, никой не беше наясно с какви правомощия може и трябва да се ползва Рааб.

Министрите и служителите не можеха с увереност да кажат дали Рааб има правомощието да нареди ядрен удар или дали може да наеме или уволни членове на правителството. Справянето с безпрецедентна извънредна ситуация в мирно време – както с икономическата, така и със здравната криза – изглеждаше като най-трудната задача, възможна за британския правителствен екип без лидер.

Един от министрите заяви, че няма да бъде проблем за правителството да продължи да работи без Джонсън, поне в краткосрочен план. Всички членове на кабинета знаят какво правят и че няма вероятност ограничителните мерки да бъдат премахнати скоро.

Според друг представител на властта в страната работата на правителството без Джонсън е доста „по-трудна“.

Въпреки че Джонсън вече не е в интензивното отделение, той остава в болницата и не е ясно кога може да се върне на работа.
По статията работиха: Аспарух Илиев, редактор Миглена Иванова
investor.bg

Подкрепете развитието на българската независима медия на Острова!