Коронавирусът може да ускори въвеждането на криптовалути от централните банки

0 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 5
0
220

Това ще улесни преминаването на средства директно от институциите към домакинствата

Снимка: Bloomberg

Получаването на пари в брой от правителствата и централните банка незабавно и сигурно до мястото, където това е най-необходимо, беше едно от най-големите предизвикателства, поставени от тази пандемия и дълбоката рецесия, която тя предизвиква. И цифровата валута на централните банки или CBDC може да помогне за решаването на някои от тези проблеми, пише Майк Долан за Ройтерс.

Цифровите парични средства, които са смятани за законно платежно средство, действат точно като традиционните банкноти и монети, но се предават между отделни лица чрез блокчйн технологиите.

Освен че се избягват рисковете за здравето, породени от физическото преминаване на парите от човек на човек, предимствата на прехода към CBDC включват способността на централните банки да инжектират пари директно в домакинствата и фирмите, избягвайки отрицателните лихви на банките.

От друга страна, централните банки се колебаят за въвеждането на криптовалутите досега поради технологиите, въпросите за сигурността и поверителността, както и притесненията за стабилността на платежната система при прибързаното преминаване към CBDC.
Но преди коронавирусът да се появи, централните банки на Великобритания, еврозоната, Япония, Канада, Швеция и Швейцария и Банката за международни разплащания вече трябваше да се срещнат през този месец, за да координират усилията си въвеждане на цифровите валути в практиката си.

Според анализатора на Deutsche Bank Марион Лабуре тази група от централни банки – представляваща около една пета от населението на света – вероятно ще издаде цифрова валута с общо предназначение в рамките на три години.

Първоначално тази среща беше планирана за април. Но в момента централните банки и правителствата са подложени на натиск да осигурят средства за домакинствата и бизнеса за справяне с икономически шок, причинен от пандемията от коронавирус.

Традиционните методи за изпомпване на пари през банковата система чрез така нареченото „количествено облекчаване“, при което централните банки заливат търговските банки с пари чрез закупуване на облигации, вече са приложени в размер на трилиони долари.

Но количествените облекчения бяха критикувани, защото при последното им използване голяма част от средствата останаха затворени в банките заради ниското търсене на заеми, което попречи на преминаването на тези средства към домакинствата и фирмите. Много експерти смятат, че цифровите валути биха могли да бъдат решение на този проблем.

Мантрата „каквото и да е необходимо“, изречена от голяма част от властите в световен мащаб означава, че се обсъжда използването на нови инструменти и прилагането на непознати досега мерки.

В четвъртък Централната банка на Великобритания и Северна Ирландия се съгласи да заема средства директно на правителството на Обединеното кралство за финансиране на програмата за борба с COVID-19.

Малко след това Фед обяви поредната мащабна програма в размер на 2,3 трилиона долара, този път за малки и средни предприятия, заемайки средства директно на местните власти и дори предоставяйки финансиране на корпорации с лоши кредитни рейтинги.

В документ за вашингтонския институт „Питърсън“, публикуван през миналата седмица, икономистите Джулия Коронадо и Саймън Потър подкрепиха система от доставчици на цифрови разплащания, която би позволила на Фед да изпраща средства директно на домакинствата.

По статията работиха: Радостина Ивчева, редактор Божидарка Чобалигова
investor.bg

Подкрепете инициативата за построяване на български Православен храм в Лондон!