Кризата прекъсна потока на емигрантски пари

0 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 5
0
439

Вълните от загуба на работни места сред работниците в чужбина и затварянето на международни граници намаляват годишния поток от глобални парични преводи

Снимка: Getty

Обикновено количеството пари, които емигрантите изпращат до родните си места, са добра подкрепа по време на криза. Но не и този път, пише Bloomberg TV Bulgaria.

Вълните от загуба на работни места сред работниците в чужбина и затварянето на международни граници намаляват годишния поток от глобални парични преводи на стойност 690 милиарда долара в момент, в който много развиващи се икономики се нуждаят от твърда валута повече от всякога.

Ливан, Украйна и Филипините ще бъдат сред най-силно засегнатите, докато Латинска Америка може да отчете 18-процентен спад на парите, изпратени у дома, в сравнение с миналата година.
Потокът от парични преводи в световен мащаб достигна рекордно високи стойности през последните години, тъй като страните станаха по-тясно свързани.

Преобладаващият брой потвърдени случаи на Covid-19 са в индустриализирани държави, които са дом на по-голямата част от работниците емигранти в света, според Мануел Ороско, който ръководи програмата за миграция, преводи и развитие на Междуамериканския диалог във Вашингтон.

Повече от милиард работници са изложени на висок риск от намаляване на заплатите или загуба на работа, съобщиха от Международната организация на труда.

„Страните, в които работниците емигранти са базирани временно, изпитват голяма криза и много от тях са в секторите, които са засегнати“, каза Елина Рибакова, заместник главен икономист в Института за международни финанси във Вашингтон.

Това са някои от развиващите се пазари, които ще са най-засегнати:

Ливан (12,5% от БВП)

Ливан и преди настоящата коронавирусна криза страдаше от спад на паричните преводи поради суверенен дефолт и икономически сътресения. Парите, изпратени от диаспората на страната, са били ключов фактор за поддържане на финансите. Неофициалният контрол на капитала, наложен от търговските кредитори, оказва натиск върху финансите на домакинствата, което води до девалвация на курсовете на ливанската лира на черния пазар.

Украйна (11,8% от БВП)

Украински работници, които през последните години се насочиха към по-високоплатени работни места в Европейския съюз, миналия месец се втурнаха да се приберат преди затварянето на границата. Централната банка заяви, че паричните преводи може да спаднат с до 3 милиарда долара тази година.

Украинската гривна поевтиня с над 12% тази година, но по-ниските цени на енергията и увеличаването на приходите от износ на пшеница може да компенсират част от щетите.

Филипини (9,8% от БВП)

Филипините разполагат с над милион работници в чужбина всяка година, предимно в Близкия изток. Паричните преводи от филипинци, работещи в чужбина, които представляват около една десета от икономиката, може да намалеят с до 30% през тази година, тъй като хиляди работници се завръщат у дома, заяви секретарят по икономическо планиране Ернесто Перния пред ABS-CBN News.

Египет (8,8% от БВП)

Паричните преводи и туризмът са двата най-големи източника на чуждестранна валута за Египет, а много египтяни, работещи в чужбина, са базирани в държави, зависими от износа на петрол. Спадът на изпратените към страната пари, съчетан с скорошния спад в притока на портфейли, ще ерозира валутните резерви на страната, според Ехсан Хоман, ръководител на изследванията в Близкия изток в MUFG Bank в Дубай.

Доминиканска република (8.6% от БВП)

Доминиканската република има един от най-високите проценти на парични преводи в Латинска Америка като дял от брутния вътрешен продукт, показват данните на Световната банка. Чуждестранните работници са изпратили 582 милиона долара у дома през януари, сочат данни на банката.

Останалите засегнати държави може да видите на сайта на Bloomberg TV Bulgaria.

По статията работиха: Екип на Bloomberg TV Bulgaria , редактор Елена Илиева

investor.bg

Подкрепете инициативата за построяване на български Православен храм в Лондон!