Гърция започва ваксинация на деца между 12 и 15 години

0 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 5
0
65

Страни като САЩ, Великобритания, Канада, Германия, Япония и Италия са одобрили ваксинацията на тази възрастова група

Снимка: Shutterstock
Правителството в Атина очаква положителна препоръка от консултативната комисия по ваксинациите за имунизация срещу коронавирус на деца на възраст 12-15 години, още тази седмица, съобщава електронното издание на гръцкия вестник Kathimerini, предаде агенция „Фокус“.

Страни като САЩ, Великобритания, Канада, Германия, Япония и Италия са одобрили ваксинацията на тази възрастова група.

Ваксинирането на младите, въпреки че по-голямата част от тях не показват сериозни симптоми при заразяване с COVID-19, се счита от правителството за основен инструмент в борбата срещу вируса и особено с неговите мутации, като се има предвид липсата на ентусиазъм от значителна част от възрастното население за имунизация.
Друг инструмент са задължителните ваксинации, първоначално само за няколко целеви групи, като служители в заведения за грижа за възрастни хора и болници. Законодателството в тази връзка се очаква да бъде въведено тази седмица.

Длъжностни лица казват, че страната не може да навлезе в есенния сезон с голям сегмент от населението, все още изложен на вируса. Не само защото тогава много дейности се придвижват на закрито, но и защото правителството не може да си позволи да подпомогне затворени фирми и изпратени в принудителен отпуск служители, без това да доведе до значителни щети по държавния бюджет.

Експертите казват, а премиерът Кириакос Мицотакис често е повтарял, че до началото на септември поне 70% от възрастното население трябва да е цялостно ваксиниране. Но дори това може да не е достатъчно, тъй като се появяват доказателства, че дори тези, които вече са се имунизирали, може да се нуждаят от допълнителна доза след шест до осем месеца. Това означава, че „прехваленият“ стаден имунитет, който ще бъде изградено, няма да бъде достатъчен. „Израел вече прие този факт“, пише изданието.

Последните данни от миналия петък показват, че са приложени 9 560 592 дози ваксини и че 4 486 033 души от общо 10,7 милиона са ваксинирани с две дози.
fakti.bg

Подкрепете инициативата за построяване на български Православен храм в Лондон!