Децата във Великобритания няма да бъдат ваксинирани

0 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 5
0
234

Ваксината на Pfizer ще бъде прилагана само на деца в риск

Децата в Обединеното кралство ще получат ваксина срещу Covid само ако са над 12 години и са изключително уязвими или живеят с някой в риск, тъй като учените изразиха загриженост относно възпалението на сърцето, свързано с препарата на Pfizer, съобщи The Guardian.

Саджид Джавид, здравният министър, заяви, че приема съветите на научните съветници, че само деца над 12 години с тежки неврологични увреждания, синдром на Даун, имуносупресия и множество или тежки специални образователни потребности трябва да имат право да получават ваксината на Pfizer. Деца над 12 години, които живеят в същата къща като хора, които са имуносупресирани, също ще имат право на имунизация.

Становището на Съвместния комитет по ваксинация и имунизация (JCVI) разширява правото на участие на деца след предишно решение, че уязвимите 16- и 17-годишни могат да бъдат ваксинирани.

Консултативният орган обаче заяви: „Ползите за здравето при тази популация са малки, а ползите за по-широкото население са силно несигурни. Понастоящем JCVI счита, че ползите за здравето от универсалната ваксинация при деца и младежи на възраст под 18 години не надвишават потенциалните рискове.“

Ваксината на Pfizer е разрешена за лица на възраст над 12 години във Великобритания от Агенцията за регулиране на лекарствата и здравните продукти.

JCVI обаче подчерта „нововъзникващите доклади от Обединеното кралство и други страни за редки, но сериозни нежелани събития, включително миокардит (възпаление на сърдечния мускул) и перикардит (възпаление на мембраната около сърцето), след използването на Pfizer/BioNTech BNT162b2 и Moderna mRNA1273 ваксини при по-млади възрастни“. Учените също така заявиха, че рискът от дълъг Covid е „много нисък при децата“.
economy.bg

Подкрепете инициативата за построяване на български Православен храм в Лондон!