Експерт: Цените на горивата ще слизат надолу

0 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 5
0
202

По думите му България ще получи част от обещаните от Байдън 15 млрд. куб. метра газ

Би трябвало края на август да видим още едно понижение на цените на горивата. Не се очакват никакви повишения. Цените ще слизат надолу. Това коментира за “Твоят ден” по NOVA NEWS Васко Начев, енергиен експерт.

“Компанията, с която ще се сключи договор е “Шиниър”, най-голямата, която изнася втечнен газ от САЩ. Държавният департамент има много добри контакти там. От 15-те млрд. куб. метра газ, споменати от Байдън, 1 ще е за България”, разкри той.

Според него 7-те танкера ще покрият част от нуждите на страната от газ. “Няма държава, която да се откаже от предложени количества газ. Проблемът на Европа е инфраструктурата. Трябва да се намери начин или през Ревитуса или през турските терминали да се закупи втечнен газ от компании, които вече са го договорили. За първият танкер има резервиран капацитет на Ревитуса”, обясни Начев.

По думите му поскъпването на газа за август, поискано от “Булгаргаз” в размер на 54% е логично предвид цените на газовите пазари. “Оттук нататък е много важна енергийната политика на служебното правителство и кой ще бъде енергийният министър. Няма съмнение, че зимата ще бъде трудна”, отбеляза Начев. И допълни, че газът, който бъде договорен, вероятно ще бъде много повече от капацитета на Чирен и едва ли ще бъде нагнетен там. А в момента то е запълнено на около 44%.
nova.bg

Подкрепете инициативата за построяване на български Православен храм в Лондон!