Собственикът на British Airways IAG се завърна към печалба след Covid

0 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 5
0
64

Компанията заяви, че пътническият ѝ капацитет е ударил 78% от нивата за 2019 г. през второто тримесечие

Снимка: Bloomberg

Собственикът на British Airways IAG в петък обяви, че се е завърнал към печалба за пръв път от избухването на пандемията с Covid-19, след като търсенето на европейски полети между април и юни са подкрепили ударените му финанси, съобщава Ройтерс.

IAG отбеляза оперативна печалба за второто тримесечие от 293 млн. евро спрямо оперативна загуба от 967 млн. евро за същия период на 2021 г. – първия път, в който излиза на печалба от 2019 г. насам.

„Този резултат подкрепя перспективите ни за оперативна печалба за цялата година“, заяви главният изпълнителен директор Луис Галего. Акциите на IAG поскъпнаха с 2,5% в предпазарната търговия, преди да изтрият ръста си.

Собственикът на Iberia, Vueling и Aer Lingus се завръща към някаква форма на нормалност след най-критичните две години в историята на авиоиндустрията, когато Covid остави летищата празни, приземи самолетите на земята, а много авиокомпании фалираха.

През последните месеци индустрията, особено в Европа, се бори да се справи с бързото възстановяване на търсенето, като огромни опашки се трупат на много летища заради недостиг на служители, а това води до отмяна на полети в последната минута и сцени на гняв.

Стъпка за ограничаване броя на полетите от индустрията обаче явно стабилизира ситуацията. Лондонското летище Хийтроу и нискобюджетните авиокомпании като easyJet и Wizz Air обявиха подобряване на дейността тази седмица.

IAG заяви, че пътническият ѝ капацитет е ударил 78% от нивата за 2019 г. през второто тримесечие и прогноза капацитет от около 80% през третото тримесечие и около 85% през четвъртото.

Това е под предишните оценки за съответно 85% и 90% за третото и четвъртото тримесечие, като това се дължи на продължаващите проблеми на Хийтроу.

Галего каза пред репортери, че се надява, че летището ще се стабилизира до края на годината.

„Индустрията ни продължава да е изправена през исторически предизвикателства заради безпрецедентното увеличаване на дейността, особено във Великобритания, където оперативните предизвикателства на летище Хийтроу са особено остри“, каза Галего.

IAG отбеляза, че резервациите за четвъртото тримесечие са сезонни ниски, но не се виждат признаци за слабост в търсенето.

По статията работиха: Виктория Тошкова, редактор Елена Илиева
investor.bg

Подкрепете инициативата за построяване на български Православен храм в Лондон!