Проф. Кантарджиев: Пикът на Ковид идва през август

0 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 5
0
73

Ако започнеш сега да се ваксинираш, следващите месеци си защитен и от новите варианти. Август ще е пикът на тази ковид вълна. Това заяви проф. Тодор Кантарджиев.

Той разкри, че вариантът на Омикрон БА.5 е доста заразен, затова ще мине през много хора. „В момента от 1000 души 270 боледуват втори път – 27% доказано във Великобритания, защото вирусът много се измени. Има по-високо имунно бягство на вируса. Омикрон не предпазва много от своите варианти. Ваксините действат 3-4 месеца след бустера си. Есента всички държави членки на ЕС ще получат от новата модифицирана ваксина“, обясни медикът.

По думите му е изкаралите Омикрон и с реимунизация в предните 3-4 месеца могат да изчакат модифицираната ваксина през есента.

„Уязвимите групи задължително трябва да си поставят втори бустер. Новият вариант се кара доста по-леко, но ако много хора се разболеят, ще има и по-тежки случаи. Да проветряваме и да не се събираме на едно място. РЗИ-София вече направи 4 кабинета за имунизация“, сподели той.

Симптомите на новия вариант са гърлобол, отпадналост, хрема. „Инкубационният период е 3-4 дни от заразяване. При някои започва само с температура, бързите тестове до голяма степен показват, но е важно преди това да не си ял или пил. При PCR ще има по-ранно секвениране, те трябва да се върнат“, подчерта професорът. И допълни, че преди 3 седмици е трябвало да се възстановят ковид зоните.

„Няма нищо лошо в градския транспорт да се носят маски. Хубаво е връщащите се от почивка няколко дни да си останат вкъщи“, призова проф. Кантарджиев.

Относно маймунската шарка той отбеляза, че е опасна за хора, допускащи близък контакт „кожа в кожа“. „96% от заболелите са мъже. Има много ниска смъртност. Няма причини за страх“, увери той.
retro.bg

Подкрепете инициативата за построяване на български Православен храм в Лондон!