Български лекар участва в извършването на изключително сложна операция по присаждане на матка

0 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 5
0
45

34-годишна омъжена жена получи нов шанс да дарява живот. А български лекар е част от екип във Великобритания, извършил първата в страната трансплантация на матка на пациентка. Неин донор стана сестра ѝ, разказват от bTV.

С операция в болница “Чърчил“ в Оксфорд тя получи матка от своята 40-годишна сестра, която има семейство и вече е родила две деца. Затова е пожелала да я дари на сестра си.

Пациентката, която живее в Англия и предпочита да запази анонимността си, е замразила свои яйцеклетки, за да зачене ин витро. В операцията по присаждането на матката през февруари участва и анестезиологът д-р Петър Димитров. Разказва, че е продължила почти девет часа и половина.

Д-р Димитров е анестезиолог в екипа на хирурзите проф. Ричард Смит и д-р Изабел Кирога от болниците на университета Оксфорд.

“Повечето операции са за спасяваното на живот, малко са обаче тези, които ти дават възможност да дадеш живот. В този смисъл операцията е уникална. В света има около 90 такива операции и 49 родени деца. Така че успехи има в това направление“, обяснява анестезиологът.

Пациентката е родена с редкия синдром на Майер-Рокитански-Къстър-Хаузер, който засяга една на 5000 жени. “Безплодието е сериозен проблем, води до депресия, рискът от самоубийства е много по-голям. Има жени с ниско самочувствие, така че това е операция, която подобрява качеството на живот и себеоценката на жените“, допълва д-р Петър Димитров.

Той е родом от Златоград, завършва медицина в България, но се установява в Англия, преди България да влезе в ЕС.

“Аз повторих всичко, беше доста трудно. Взимах нови изпити. След това взех изпити, за да стана член на кралското дружество по анестезиология. Взех и европейска диплома по анестезиология. Заслужава си, то това ми е работата. Удовлетворението е всекидневно. Да работиш с хора и да им помагаш е огромно богатство. Винаги бих повторил това, което правя“, казва още анестезиологът.
ruse24.bg

Подкрепете инициативата за построяване на български Православен храм в Лондон!