Съдът решава да остави ли Васил Божков в ареста

0 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 5
0
246

24 часа след изненадващото му завръщане от Дубай, Васил Божков се изправя пред съда. Софийският градски съд ще решава да оставили за постоянно в ареста бизнесмена, който повече от три години и половина се укриваше от правосъдието.

Обвинението ще иска най-тежката мярка за Божков по т. нар. “хазартно дело”, от което всъщност започнаха проблемите на Васил Божков с Прокуратурата. По него през януари 2020-та година бяха задържани няколко души, включително и бивш шеф на несъществуващата вече Държавна комисия по хазарта. В петък, след като пристигна с редовен нискотарифен полет от Дубай и след кратък преглед в МВР-болница, Божков прекара няколко часа в Прокуратурата. Там вече лично и в присъствието на адвоката му Георги Гатев му е било повдигнато обвинение, по което се иска и постоянния арест, че фирмите му не са плащали до 2020 година данъци за 700 милиона лева – така наречените “хазартни такси”, ощетявайки по този начин Държавния бюджет.

Снощи на Васил Божков е било повдигнато и второ обвинение – за подбудителство за 4 убийства, едното от които е свързано с атентата срещу Алексей Петров през 2015 година. По информация на БНР, въпреки настояването на защитата му и по него да има произнасяне още днес на съда, Прокуратурата възнамерява да държи това обвинение в резерва и, в случай че днес бъде отхвърлено искането за задържане под стража, да се внесе ново искане вече по криминалното дело. По думите на адвокат Гатев, засега Божков не дава обяснение.

Вчера обаче от екипа на бизнесмена обещаха той да намери начин да коментира завръщането си и обвиненията си, като вероятно това ще стане през профила му във Фейсбук. До него обаче той не би трябвало да има достъп, докато е в ареста.

Освен, че вече е обвиняем, Васил Божков е и призован като свидетел по делото срещу Бойко Борисов, PR-а на ГЕРБ Севдалина Арнаудова и бившия финансов министър Владислав Горанов. Божков твърди, че е плащал такса “спокойствие” на Борисов. Парите е искал Горанов, а ги е взимала Арнаудова. Борисов отрече всичко това. Иначе, тримата бяха задържани миналия март за 24 часа. Разследването беше прекратено, защото беше водено от некомпетентен орган, а след време съдът обяви арестите за незаконни. Дело образува Софийската градска прокуратура, която до този момент не можеше да разпита Васил Божков, тъй като той беше в Дубай.

Кога бизнесменът ще бъде разпитан, ще зависи от решението за мярката му за неотклонение.

По информация на БНР, в призовката му има няколко дати.

Днес в съдебната зала искането за най-тежката мярка ще поддържа бившия спецпрокурор Ангел Кънев. Преди време той се оплака, че е бил заплашван с убийство, а подозренията бяха насочени тъкмо към Васил Божков заради публикувана във Фейсбук-профила му снимка на магистрата, докато се е разхождал.
bnr.bg

Подкрепете инициативата за построяване на български Православен храм в Лондон!