26-годишната Кери-Ан: Не подозирах, че ежедневната употреба на райски газ може да ме прикове към инвалидна количка

0 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 5
0
591

Кери-Ан Доналдсън от Източен Лондон започва да употребява райски газ на 18 години, като има дни, в които взема по стотина капсули. Пет години по-късно тя се озовава в болница с безчувствени крайници. Младата жена твърди, че тогава не е била запозната с негативните последици от веществото. В резултат на трайното увреждане на нервите, днес Кери-Ан се придвижва с инвалидна количка.

До края на 2023 г. се очаква притежаването и използването на наркотици от клас С, включително азотен диоксид, да бъде обявено за незаконно. Нарушителите могат да бъдат осъдени на до 2 години затвор. От правителството предупредиха още веднъж, че газът може да има „психоактивен ефект“.

Кери-Ан споделя, че „сред младите хора райският газ е много популярен и ако искаш да се впишеш, е по-добре да го използваш“. Тя разказва, че веществото предизвиква „приятно замайване за пет секунди“, което кара човек да поиска още и още, за да изпита същото усещане на наслада.

700 капсули райски газ седмично

Отначало младата жена си купува опаковки от 24 броя, които употребява по партита, през няколко месеца, докато в един момент не осъзнава, че вече се нуждае от 4 опаковки по 24 капсули на ден, или почти 700 седмично.

„Започнах да дишам райски газ сама в моята стая и въпреки че виждах десетките празни капсули, пръснати по леглото, не можех да спра“, казва Кери-Ан. Не е подозирала за възможните рискове от употребата на азотен диоксид, докато не постъпва в болница заради загуба на чувствителност в ръцете и краката. Лекарите й казват, че е предозирала с веществото, както и че страда от дефицит на витамин B12 и необратимо увреждане на нервите в крайниците.

Ефекти от използването на райски газ върху човешкото тяло

Ниската концентрация на азотен диоксид може да доведе до:

  • силно главоболие;
  • замаяност;
  • липса на трезво мислене;
  • краткотрайни, но много силни параноични чувства.

Високата концентрация може да доведе до:

  • задушаване поради липса на кислород;
  • дефицит на витамин B12;
  • анемия;
  • сериозно увреждане на невите;
  • загуба на чувствителност в пръстите на ръцете и краката;
  • парализа.

Днес, от позицията на човек, който ще остане прикован в инвалидната количка до края на живота си, Кери-Ан признава, че „не си е струвало“. Тя призовава младите хора никога да не употребяват райски газ, защото той наистина уврежда тялото и може да нанесе необратими последици.

„Не си мислете, че малката доза ви предпазва от увреждания. Възможно е да разберете, че сте болни чак след година“, допълва 26-годишната жена.

Според нея въвеждането на строг закон за използването на райски газ е добро начало, но не вярва, че той би спрял младежите да го употребяват. Тя не изключва да зачестят случаите на пострадали от прекомерна употреба, които обаче да не потърсят медицинска помощ, защото се страхуват от правните последици. Същото заявиха преди няколко месеца и експерти от Консултативния съвет по въпросите, свързани със злоупотребата с наркотични вещества. Те подчертаха, че налагането на забрана би могло да има обратен ефект и да откаже много хора да потърсят лекарска помощ.

Източник: Nitrous oxide: ‘Daily use of laughing gas left me in a wheelchair’: https://www.bbc.com/news/uk-england-london-67355097
Снимка: twitter.com

lifestyle.framar.bg

 

Подкрепете инициативата за построяване на български Православен храм в Лондон!