Великобритания отчита ръст на смъртните случаи от рак на устата, свързани с недостига на зъболекари

0 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 5
0
146

 

Рязкото нарастване на смъртните случаи вследствие на рак на устата през последното десетилетие във Великобритания е свързано с ограничен достъп до зъболекари, работещи с договор с Националната служба по здравеопазване (NHS). Според данни на Oral Health Foundation (ORF) през 2021 г. от онкологичното заболяване са починали над 3000 души в сравнение с 2075 през 2011 г., което представлява увеличение от 46%.

ORF, Toothless in England (TIE) – група, която се бори за безплатни стоматологични услуги – и Британската дентална асоциация завяват, че покачването е пряк резултат от съкращенията в сферата на денталната медицина. Към момента броят на активните зъболекари, финансирани от държавата, е най-ниският от десетилетие насам, според данни, публикувани по-рано тази година от Британската дентална асоциация. Установено е, че през финансовата 2022-23 г. са практикували 23 577 зъболекари, което е спад с над 1100 специалисти спрямо броя им преди пандемията. Освен това до 90% от практиките, финансирани от NHS, не приемат нови пациенти.

Призиви за осигуряване на достъп до безплатни дентални услуги

„С ограничения достъп до денталните специалисти, имащи с договор с NHS, се опасяваме, че много хора с рак на устата няма да получат навременна диагноза.“, коментира Найджъл Картър, главен изпълнителен директор на ORF.

TIE споделя в каналите си в социалните медии: „Многократно сме предупреждавали за смъртните случаи от рак на устата, които нарастват експоненциално, тъй като достъпът до дентални специалисти е ограничен. Над 3000 души са починали от болестта през 2021 г. Рутинните прегледи спасяват животи, затова ние изискваме зъболекар от NHS за всеки!“
„Оралният рак отнема повече животи, отколкото автомобилните катастрофи, и въпреки това все още се чака обещания план за възстановяване.“, пише Британската дентална асоциация в публикация в социалната медия Х (бивш Twitter).

„Системата е счупена“

64-годишният Рей Гленденинг, пациент с рак на челюстта, споделя пред BBC, че се е наложило да посети частен зъболекар, за да получи диагноза. „Късметлия съм, че можех да си позволя платен преглед. Хората, които нямат 50 паунда, са изложени на огромен риск.“

„Имаше специалист, финансиран от Националната служба по здравеопазване, който приемаше пациенти, но в списъка с чакащи имаше 800 души… Системата е счупена.“, добавя Гленденинг.

Стивън О’Рахили, директор на Звеното по метаболитни заболявания в Университета „Кеймбридж“, пише в социалната медия Х: „Канарче във въглищна мина – колко добре се грижим за здравето на гражданите на Обединеното кралство? Увеличение на смъртността от рак на устата с 46% за едно десетилетие! Малко вероятно е да има промяна в честотата на заболяването, тъй като се наблюдава понижаване на тютюнопушенето. Така че увеличението вероятно е изцяло продиктувано от късното поставяне на диагноза“.

От Министерството на здравеопазването и социалните грижи коментират, че увеличеното търсене на стоматологични услуги, финансирани от Националната служба по здравеопазване, след пандемията означава, че има напредък. Освен това NHS лекува повече пациенти с рак в последен стадий от всякога и са отворени 127 обществени диагностични центъра, за да се ускорят прегледите, включително тези за рак.
Източник: Rise in mouth cancer deaths linked to NHS dentist shortages, say campaigners: https://www.theguardian.com/society/2023/nov/08/rise-mouth-cancer-deaths-linked-nhs-dentist-shortages-campaigners-england
media.framar.bg

Подкрепете инициативата за построяване на български Православен храм в Лондон!