Великобритания забранява ДВГ колите 10 години по-рано

0 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 5
0
623

Очаква се Борис Джонсън да обяви нова политика за чиста енергия

Правителството на Великобритания ще ускори прехода към екологичен транспорт
(снимка: CC0 Public Domain)

Обединеното кралство е готово да въведе забраната си за нови превозни средства, задвижвани с изкопаеми горива, 10 години по-рано от вече обявения срок. Правителството ще измести целевата дата от 2040 на 2030 г., за да ускори разпространението на електрическите превозни средства в страната, съобщи Гардиън.

Очаква се британският премиер Борис Джонсън да обяви нова политика за чиста енергия тази есен, която ще допринесе за екологичното възстановяване на страната след пандемията от коронавирус, като ускори прехода към електрически превозни средства.

Според източници от енергийната и транспортната индустрия, правителството трябва да публикува плановете си тази седмица, но съобщението е отложено за края на годината, тъй като сега всички сили са насочени към борбата с нарастващия брой случаи на заразени с коронавирус.

По-рано правителството проведе консултации за преместване на забраната за използване на нови автомобили с двигатели с вътрешно горене (ДВГ) от 2040 в 2035 г. Но сега се очаква властите да заемат по-строга позиция след уверенията на индустрията, че инфраструктурата на Обединеното кралство може да се справи с по-бърз преход към електрически превозни средства.

Ако това решение бъде взето, Великобритания ще въведе забраната по-рано от Франция, която планира да го направи през 2040 г. Новите превозни средства с ДВГ ще бъдат забранени през 2030 г. също в Германия, Ирландия и Холандия.

Първата забрана за ДВГ превозни средства в Европа ще бъде въведена в Норвегия, където продажбите на нови автомобили с бензин и дизелово гориво ще спрат през 2025 година.
technews.bg

Подкрепете инициативата за построяване на български Православен храм в Лондон!