Великобритания обмисля допълнителни правомощия на полицията за намеса в протести

0 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 5
0
173

Новото законодателство ще позволи на полицията да решава проблемите с блокирането на улици и пътища

Източник: Shutterstock

Британското правителството обмисля да даде нови правомощия на полицията да се справя с деструктивни протести, които ще ѝ позволят намеса в случай на прекомерно бавното движение на протестиращите с цел да блокират улици и пътища.

Новото законодателство ще позволи на полицията да решава проблемите с блокирането на улици и пътища – тактика, използвана често от движения като Just Stop Oil, Insulate Britain и Extinction Rebellion. Правителството настоява, че новият закон е необходим, защото в момента полицията няма яснота кога и как може да използва наличните правомощия.

Действащото законодателство дава право на полицията да поставя условия за провеждането на протести, които могат да предизвикат „сериозни нарушения в нормалния живот на хората“, но правителството отбеляза, че тази постановка не е юридически ясна и блюстителите на реда се колебаят и не са склони да действат по време на определени демонстрации. На практика, новото законодателство ще постави извън закона онези, които се заключват или залепят за предмети или сгради. Мярката трябва да бъде одобрена в парламента. Тя обаче е остро критикувана от правозащитните организации, предаде БНР.
fakti.bg

Подкрепете инициативата за построяване на български Православен храм в Лондон!