Шефът на Би Би Си се оттегля заради заем за Борис Джонсън

0 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 5
0
47
LONDON, ENGLAND - JULY 19: A general of the BBC sign at BBC Broadcasting House at Portland Place on July 19, 2017 in London, England. The BBC will publish the pay of its top earning employees today as part of the corporation's annual report. (Photo by Dan Kitwood/Getty Images)

Източник: GettyImages

Шефът на BBC Ричард Шарп подаде оставка в петък, след като независим доклад установи, че той е нарушил правилата за назначаване на публична длъжност, като не е разкрил потенциален конфликт на интереси в ролята си за осигуряването на заем от 1 милион долара за тогавашния министър-председател Борис Джонсън, предава Ройтерс.

Напускането му идва в момент на засилен политически контрол върху британската обществена телевизия. Конфликтът с известния бивш английски футболист и сега радиоводещ Гари Линекер заради негово изказване, в което той обвини британските власти в “жестокост” срещу нелегалните мигранти, доминираше в заглавията във Великобритания миналия месец.

Шарп, бивш банкер на “Голдман Сакс”, който оглави Би Би Си през 2021 г., беше подложен на натиск от февруари, когато комисия от депутати заяви, че е допуснал “значителни грешки в преценката”, като не е декларирал участието си в уреждането на заема.

Шарп каза, че се е съгласил да остане на поста до края на юни, за да даде време на правителството да намери наследник, който да ръководи телевизионния оператор, финансиран от лицензионна такса, плащана от домакинствата, които гледат телевизия.

Разследването, инициирано от надзорния орган за обществени назначения, проверява начина, по който Шарп е избран от правителството да ръководи медийната корпорация през 2021 г и по-конкретно се проверява дали Шарп напълно е разкрил подробности за ролята си в улесняването на предоставяне назаем от 800 000 паунда (1 милион долара) за Джонсън, преди той да бъде назначен за шеф на Би Би Си.

Докладът констатира, че въпреки че той е нарушил правителствения кодекс за обществени назначения, това нарушение не следва да обезсили назначението му. Самият Шарп вярва, че нарушението е било “непреднамерено и несъществено”.

Но той също каза, че оставането до края на четиригодишния му мандат би било отвличане на вниманието от “добрата работа” на телевизионния оператор.

Говорителят за културата на опозиционната Лейбъристка партия Луси Пауъл каза, че нарушението е “причинило неописуема вреда на репутацията на Би Би Си и сериозно е подкопало нейната независимост в резултат на помията и кронизма (назначаване на приятели-бел.ред.) на консерваторите”.

В доклада се споменава, че офисът на Джонсън на Даунинг стрийт е препоръчал Шарп като “силен кандидат” за поста, за който имаше 23 кандидати..

Шарп твърди, че не е участвал в отпускането на заема или в уреждането на гаранция или каквото и да е финансиране и че не е направил нищо повече от това да се опита да представи канадския бизнесмен Сам Блайт на държавен служител в края на 2020 г.

Андрю Хепинсталирал, който извърши разследването, каза, че е “щастлив да отбележи”, че не е видял никакви доказателства за това, че Шарп има някаква роля в личните финансови дела на Джонсън, освен създаването на контакт.
news.bg

Подкрепете инициативата за построяване на български Православен храм в Лондон!