Обществената подкрепа за монархията във Великобритания достига исторически минимум

0 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 5
0
98

Само трима на всеки десет британци смятат, че монархията е „много важна“

Източник: БГНЕС

Само трима на всеки десет британци смятат, че монархията е „много важна“, показва ново проучване с наближаването на коронацията на крал Чарлз Трети. Това е най-ниският показател откакто се прави подобно проучване за популярността на монархията.

Проучване на Националния център за социални изследвания (NatCen) показва, че обществената подкрепа за монархията е спаднала до историческо дъно. Общо 45% от анкетираните са заявили, че тя трябва да бъде премахната.

През 2022 година, годината на платинения юбилей на покойната кралица Елизабет Втора, 35% от анкетираните са отговорили по същия начин. Новото проучване показва, че броят на хората, които казват, че монархията е „много важна“ за страната, е спаднал до 29% от 38% през 2022 година. Това отразява дългосрочна тенденция на намаляваща подкрепа за монархията, откакто се прави това проучване от 1983 година насам.

Главният изпълнителен директор на Националния център за социални проучвания Гай Гудуин обаче отбелязва, че докато се наблюдава низходяща тенденция в подкрепа за монархията, от данните става ясно, че важни национални събития и тържества, като юбилеи, бракове и раждания с участието на обитателите на Уиндзор, имат ясен положителен ефект върху възгледите на обществото за монархията в конкретните години, цитира БНР.
fakti.bg

Подкрепете инициативата за построяване на български Православен храм в Лондон!