Удължават извънредната епидемична обстановка до края на юни?

0 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 5
0
570

Обмислят се промени в правилата за влизане в България

Снимка: БГНЕС
Планира се извънредната епидемична обстановка да се удължи с още един месец – до края на юни. Това заяви пред bTV главният държавен инспектор доц. Ангел Кунчев.

“С обновяването на тази обстановка са свързани доста от мерките, които се прилагат, така че без нея те не могат да действат. Вероятно ще е необходимо поне с 1 месец тя да се удължи”, допълни той.

“Зелените коридори” няма да бъдат закрити, ще се облекчи и раздаването на ваксини за личните лекари – те ще ги получават от РЗИ-тата и от ДКЦ.тата, които ще бъдат определени в заповед. Целта е да се избегнат струпвания и напрежение.

“Да засили ролята на общопрактикуващите лекари – т.е., те да получават ваксини толкова, колкото заявяват. От края на май доставките на “Пфайзер” се увеличават двойно, което ще даде възможност да удавлетворим почти на 100% техните заявки, и да останат количества за електронната система и “зелените коридори”, обясни доц. Кунчев.

Обмислят се и промени за влизане в България, като децата до определена възраст да не се тестват. Два варианта за такава възрастова граница се обсъждат – до 2-годишна възраст или до 5-6 г.

“Според мен е по-удачно да е 5-6 г., вземането на проба от по-малките деца е по-неприятно, по-трудно, особено в условия на граница или някъде другаде. Има минимален риск, но е приемлив, не е толкова голям процентът на децата под 5 г., които пътуват, влизат в България, така че може да определим възраст такава, която да улеснява пътуванията на хората”, уточни още здравният експерт.

Планира се и разширяване на списъка с производители на бързи тестове, които се признават. Ще се разшири и списъкът с държави, от които влизането е забранено заради разпространението на индийския вариант на вируса на територията им.

Очаква се през новата сесидмица да бъде изадена заповед за промените.
По публикацията работи: Ния Христова
dnes.bg

Подкрепете инициативата за построяване на български Православен храм в Лондон!