TUI преживя 98,5% срив на приходите за тримесечието

0 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 5
0
66

Компанията отчете загуба в размер на 1,1 млрд. евро

Снимка: Chris Ratcliffe/Bloomberg

TUI, най-голямата туристическа компания в света, загуби 1,1 млрд. евро, след като Covid-19 засегна приходите за трите месеца до юни. Освен това TUI обяви, че оценява възможностите си за постигане на оптимална структура на счетоводния си баланс, предава Ройтерс.

Компанията, която в сряда си осигури втора кредитна линия от германското правителство, обяви, че е възобновила ваканциите от средата на юни, а търсенето се е върнало, помагайки за засилване на проблемните финанси на фирмата.

TUI заяви, че ликвидността ѝ в момента възлиза на 2,4 млрд. евро, което ѝ дава увереност, че може да издържи до края на 2021 г., след като пандемията продължава да засяга туризма и докато се насочва към зимния сезон, когато туристическите компании обичайно губят пари.

Главният изпълнителен директор Фриц Юсен заяви пред репортери, че все още не знае дали TUI ще се нуждае от допълнителна кредитна линия, но компанията иска да е подготвена за най-лошия сценарий.

Книжата на TUI, листнати в Лондон, загубиха 60% от стойността си тази година, а днес са с 1% надолу до стойност от 364 пенса.

След като през април се споразумя за 1,8 млрд. евро заем от държавата, компанията твърди, че оценява възможностите да постигне оптимална структура на своя счетоводен баланс, но не разкрива повече подробности. Фирмата очаква да се върне към нормалността през 2022 г.

TUI генерира оперативна тримесечна загуба (преди данъци) в размер на 1,1 млрд. евро, а приходите ѝ се сринаха с 98,5% до 72 млн. евро в сравнение с печалбата от 102,3 млн. евро за същия период миналата година.

Компанията заяви, че постига напредък в намаляването на разходите, което е нужно, за да издържи кризата. През май тя предупреди, че ще трябва да съкрати 8000 работни места и да пести по 300 млн. евро годишно.

Пандемията продължава да има опустошителен ефект върху туристическата индустрията. Надеждите за силно възстановяване през лятото бяха попарени от новите рестрикции, наложени от Великобритания за пътуване до Испания, което означава, че TUI трябваше да отмени още почивки.

TUI заяви, че резервациите за текущия летен период са намалели с 81% спрямо миналата година.

По статията работиха: Елена Кирилова, редактор Бойчо Попов
investor.bg

Подкрепете инициативата за построяване на български Православен храм в Лондон!