Германски политик: Имаме нужда от европейско ФБР

0 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 5
0
46

Шенген е благословия за Европа, твърди Борис Писториус, министър на вътрешните работи на Долна Саксония

Снимка: Hannelore Foerster/Bloomberg News

Заплахите през този век са по-глобални, сложни и хибридни от всякога. Около 20 години след 11-и септември и десет години след световната финансова криза в момента сме изправени пред най-тежката пандемия от над 100 години, пише в свой коментар за Handelsblatt Борис Писториус, министър на вътрешните работи на Долна Саксония и съпредседател на контролната група на Европол JPSG.

“Наблюдавам така тревожни развития в областта на вътрешната сигурност: десните екстремисти се нахъсват на цифрови платформи един друг да извършват изключително тежки престъпления. Членовете на терористичните организации се придвижват през националните граници и оставят следи от кръв по целия свят, а организираната престъпност изгради своя собствена, понякога глобална, търговска и финансова система”, пише Писториус.

Популистите и националистите винаги имат един и същ прост отговор на тези предизвикателства: затваряне на границите, обратно зад уж сигурните стени на националната държава! Поглед назад, който разкрива най-вече безпомощност, но не дава решение.
Престъпниците и терористите вече са толкова добре свързани в мрежата, че можете да ги овладеете, само ако органите за сигурност са също толкова пъргави, кооперирани и действат отвъд граници.

Към това се добавя и ясният извод от последните няколко месеца: постоянното затваряне на границите – особено между държавите в Европа – би било катастрофа за гражданите на континента. То разкъсва бинационалните двойки, отделя пътуващите от работните им места и разрушава плътно сплетените икономически отношения между нашите компании. “Казвам го много ясно: Шенген е благословия за Европа”, подчертава германският политик.

“Моят отговор на заплахите за вътрешната сигурност е подчертано интернационален и най-вече европейски. През последните години е постигнато много: Европол създаде пионерски центрове за компетентност, например в областта на киберпрестъпността и борбата с тероризма. В резултат на това вече се правят елементарни приноси за разследванията. Освен това държавите членки, федералните провинции и общините вече могат до голяма степен да обменят идеи на европейско ниво за това как могат да се противопоставят на терористичните атаки и да се борят с процесите на радикализация. Всичко това е ценно и води конкретно до това Германия и Европа да станат още по-безопасни”, пише още Писториус.

Според него сложната глобална ситуация със заплахите може да се овладее, само ако европейците се осмелят да предприемат по-нататъшни стъпки и да продължат да се свързват и укрепват своите органи за сигурност на европейско ниво. И толкова близо, че наказателното преследване също е ефективно и мощно зад граница. “Накратко, имаме нужда от някакво европейско ФБР”, пояснява германският политик.

Първата стъпка трябва да бъде по-нататъшното укрепване на Европол и да оборудването му по подходящ начин. Като министър на вътрешните работи на Долна Саксония и съпредседател на надзорния орган на Европол, Писториус обещава ще работи през следващите месеци на германското председателство на Съвета на ЕС, за да осигури увеличаване на средствата за Европол. Това е важно преди всичко с оглед на обтегнатото бюджетно положение, което може да се очаква в резултат на кризата.

В допълнение европейските органи за сигурност трябва да бъдат много по-добре свързани. Европа, според германския политик, се нуждае от единни стандарти за обмен на подходяща информация за престъпниците и техните мрежи.
Ясни и еднакви линии също се изискват по отношение на въпроса как се определят заплахите. “Трябва да обсъдим до каква степен прехвърляме изпълнителните правомощия на европейско ниво – дори това да означава да се откажем от собствените си национални компетенции в определени моменти. В крайна сметка това поставя въпроса за наличието на собствена европейска полицейска служба, която, разбира се, не измества националните служби за сигурност, но ги допълва и подкрепя”, пояснява още Писториус.

Ако Брюксел иска ефективно да защити хората в Европа от международна престъпност и тероризъм, тогава трябва да проведе тази дискусия с решителност и смелост, твърди политикът.

“Предизвикателствата, пред които сме изправени, стават все по-големи – също поради политическите, икономическите и социалните последици от коронакризата, които днес са трудно предвидими. Трябва да обсъдим въпросите за сигурността и в сътрудничество с всички държави членки на ЕС и институциите на ЕС. За да отговорим на предизвикателствата на 21-ви век, за да продължим да гарантираме сигурността си в Европа и да защитим и нашите граждани в бъдеще, се нуждаем от повече, а не по-малко Европа”, казва Писториус.
По статията работи: Бойчо Попов
investor.bg

Подкрепете инициативата за построяване на български Православен храм в Лондон!