Ще се изкуши ли Слави Трифонов от нови избори в търсене на още гласове?

0 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 5
0
424

На масата са сложени едни 50 плюс 10 милиарда евро и това блазни всички партии, посочи политологът проф. Росен Стоянов

В случай че ГЕРБ-СДС не успеят да съставят правителство, Слави Трифонов и “Има такъв народ” може да преценят, че е по-добре максимално бързо да се отиде до следващото раздаване на картите, възползвайки се от възможността да оберат още протестен вот и да го консолидират, за да има още по-малко партии в парламента и вариации за потенциални коалиции. Това коментира в ефира на Bloomberg TV Bulgaria проф. Росен Стоянов, политолог и преподавател в Нов български университет.

“Предсрочните избори са абсолютно възможни, това е част от демократичния процес. Нюансът е в това, че ако се стигне до предсрочни избори те ще бъдат под лайтмотива, че се правят от служебно правителство, назначено от президента. Тук става особено интересно в контекста на президентските избори в края на тази година“, смята той.

В анализа си проф. Стоянова посочи промяната в политическото пространство с навлизането на нови партии в парламента; успехът на една партия, която за пръв път се яви на избори и спечели второ място; поредната победа на управляващата партия; катастрофата на БСП.

Той отбеляза, че оттук нататък е важно да разберем какво смятат лидерите на партиите за миналото денонощие, за резултатите от изборите.
“Ако сме в нормална демократична държава, председателят на левицата трябва да подаде оставка, защото това е катастрофа, невиждана през последните 30 години”, коментира проф. Стоянов.

Според него сред причините за неуспеха на левицата е липсата на възможност партията да проведе традиционна кампания, тъй като електоратът ѝ “жадува за личен контакт”. “Това не се е случвало никога и би трябвало да има последствия”, смята политологът.

По отношение на вариантите за сформиране на следващо правителство проф. Стоянов отбеляза, че “всичко е възможно, особено в българската политика”.

По думите му тройна коалиция между ГЕРБ, БСП и ДПС например може да означава, че вълната недоволство, която сега е просто висока, “ще се превърне в цунами и ще помете всичко наред”.

Политологът е на мнение, че никой от лидерите на политическите партии не изнася проблема със справянето с пандемията като единствения или най-важния.

Той подчерта, че “на масата са сложени едни 50 плюс 10 милиарда евро“. “Това е нещото, което блазни всички”, напомни проф. Стоянов и поясни, че това са предвидените средства за България за следващия програмен период и тези за възстановяване.

Ще има ли хора с експертиза и морал, които да разпределят парите от ЕС? Колко ще е устойчиво следващото правителство? Кои са възможните коалиции? Защо политологът смята, че резултатът на ДПС на тези избори е тактически ход – вижте във видео материала на Bloomberg TV Bulgaria.
По статията работиха: Екип на Bloomberg TV Bulgaria , редактор Петя Стоянова
investor.bg

Подкрепете инициативата за построяване на български Православен храм в Лондон!