Ражда се нова република: Барбадос казва “сбогом” на кралица Елизабет II

0 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 5
0
525
View over the turquoise blue waters at Rockley beach on the south coast of the Caribbean island of Barbados. This beach is also known as Accra Beach.

Източник: iStock

Бившата британска колония Барбадос повече няма да счита кралица Елизабет II за държавен глава. Очаква се промяната да влезе в сила следващата седмица.

По този начин страната ще прекъсне и последните си имперски връзки с Великобритания близо 400 години след пристигането на първия английски кораб там, пише Ройтерс.

Елизабет II е кралица на Барбадос и на още 15 други територии, включително Обединеното кралство, Австралия, Канада и Ямайка. На карибския остров смятат, че премахването им от този списък е начин най-накрая да скъсат с колониалната си история.

“Това е краят на историята на колониалната експлоатация на духа и тялото. Народът на този остров се е борил не само за свобода и справедливост, но и за да се освободи от тиранията на имперската и колониалната власт “, казва професор сър Хилари Бекълс, местен историк.

Раждането на републиката ще се случи 55 години след обявяването на независимостта на Барбадос. То може да е и предвестник на опити на други бивши колонии да прекъснат връзките си с британската монархия, тъй като те се подготвят за края на почти 70-годишното управление на Елизабет II и бъдещото възкачване на Чарлз на престола.

Единственият коментар на Бъкингамския дворец по темата е, че решението е на народа на Барбадос.
news.bg

Подкрепете инициативата за построяване на български Православен храм в Лондон!