Съд определи за клевета твърдения, че Абрамович купил „Челси“ по заповед на Путин

0 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 5
0
217
epa09236169 Chelsea owner Roman Abramovich (2L) celebrates with the trophy after winning the UEFA Champions League final between Manchester City and Chelsea FC in Porto, Portugal, 29 May 2021. EPA/Michael Steele / POOL

Източник: EPA/БГНЕС

Твърдения в книга, според които руският милиардер Роман Абрамович е купил футболния клуб “Челси” по нареждане на Владимир Путин, за да получи влияние във Великобритания, са клевета. Това постанови британски съд в сряда, предаде Ройтерс.

В своя книга от 2020 г. британската журналистка Катрин Белтън описва възхода на Путин към властта и как много от неговите сътрудници от бившите съветски шпионски служби са се издигнали до позиции на богатство и влияние, след като той застава на най-високия пост в Кремъл през 1999 г.

Адвокатът на Абрамович заяви в съда, че пасажи от книгата “Хората на Путин: Как КГБ си върна Русия и после се справи със Запада”, публикувана от издателство HarperCollins, са очевидно клеветнически. Абрамович заведе дела както срещу HarperCollins, така и срещу Катрин Белтън.

“Читателят остава с впечатлението, че Кремъл е използвал покупката на футболния клуб “Челси”, за да получи признание и влияние за Русия в Обединеното кралство. Подмолният начин, по който това е постигнато, е да се използва ищецът, човек, който е смятан за приемливо лице на руския бизнес, като прикритие за това. Това беше впечатлението ми, когато прочетох книгата. Според мен тези пасажи не биха могли да бъдат разбрани от обикновения читател като достатъчно основание за съмнение, че ищецът е закупил “Челси” по нареждане на Путин”, казва съдия Аманда Типълс в решението си.

Тя обаче подчертава, че съдът се произнася само по смисъла на пасажите, а не по това дали твърденията в книгата са непременно верни или не.

“Приветстваме днешното съдебно решение, което постановява, че книгата “Хората на Путин” съдържа клеветнически твърдения за г-н Абрамович”, заяви говорител на милиардера.
news.bg

Подкрепете инициативата за построяване на български Православен храм в Лондон!