Продаде ли AstraZeneca ваксините срещу коронавируса за ЕС на Великобритания?

0 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 5
0
229

Специален механизъм, който да следи износа на ваксини от общността, предлагат от ЕК след разговори с фармацевтичната компания

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group

Специален механизъм, който да следи износа на ваксини срещу коронавируса от ЕС, ще бъде създаден до дни по предложение на здравния комисар Стела Кириакидес. Това е резултат от проведените в понеделник разговори с представители на AstraZeneca, стана ясно от обедния брифинг на Европейската комисия, излъчена във видеосистемата на институцията.

ЕК е инвестирала значителни средства за разработката на ваксини и изграждане на мощности на територията на общността и има нужда от яснота какво се случва с произведени количества, категоричен беше говорителят на Кириакидес Стефан де Кеерсмекер. В момента механизмът се разработва и ще бъде готов до края на седмицата, допълни още той.

Той не даде повече подробности около механизма, но уточни, че той предвижда производителите да уведомяват Брюксел за износа на ваксини срещу коронавируса, произведени в ЕС.
“Целта е прозрачност – не блокиране, а уведомление за износ на пазар извън ЕС”, допълни още говорителят на ЕК Ерик Мамер.

Подозренията в общността са, че фармацевтичната компания AstraZeneca е продала количествата от ваксината, договорени и произведени за ЕС, на Великобритания. Но компанията има задължения към общността, категоричен е Мамер.

Преди дни той заяви, че ЕК е действала като инвеститор при подписването на договорите за заявка с производителите на ваксини – изготвен е списък с производители и след това са отпуснати средства за производство на разработката.

Дебатът не е дали ограничаваме достъпа до ваксините на трети страни, а какви са ангажиментите на компанията, категоричен беше Мамер.

Ваксината на AstraZeneca още няма одобрението на Европейската агенция по лекарствата (EMA), което е необходимо, за да започнат доставките на препарата в ЕС. В същото време Великобритания даде зелена светлина за употребата на ваксината още в края на 2020 година. Очакванията са, че по-късно през тази седмица и ЕМА ще разреши използването ѝ в рамките на общността.

От AstraZeneca официално предупредиха на 22 януари, че няма да могат да изпълнят заявката на ЕС. Цитираната причина е проблем в производствените мощности в Белгия. Но според източници на европейското издание Politico не са представени доказателства за възникнали проблеми.

В понеделник комисаря по въпросите на здравеопазването Стела Кириакидес се опита да разбере какво се случва, инциирайки две срещи с представители на компанията.

По време на брифинга стана ясно още, че ЕК следи и доставките, които ще направи Pfizer/BioNTech до края на тази седмица. Компанията също имаше трудности при доставянето на ваксината си в страните от ЕС, но обещаха до края на седмицата да осигури обещаните на този етап препарати.

В ЕС има разрешение за извличане на шеста доза от флаконите на компанията, предварително разчетени за пет дози. Засега не е ясно как тази промяна ще се отрази на доставките от производителя.

По статията работиха: автор Деляна Петкова, редактор Бойчо Попов
investor.bg

Подкрепете развитието на българската независима медия на Острова!