Защо Европа се намира към ваксинационна катастрофа?

0 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 5
0
138

Последиците може да са тежки за ЕС

Снимка: БГНЕС
Трудно е да не се гледа с ужас на слабото начало на кампанията за ваксинации срещу Covid-19 на Европейския съюз, пише Фернандо Джулиано в свой анализ за Bloomberg.

Блокът успя да си осигури общо около 8,9 милиона дози според данни на Bloomberg – около две на всеки 100 жители. Междувременно САЩ и Великобритания имат за съответно 7 и 10,5 на 100 жители, докато Израел – за 43. Имайки се предвид, че одобрението на ваксините изисква поставянето на две дози, за да са работещи, въвеждането на европейската програма в действие се оказва предизвикателно начинание.

Бъдещето също не изглежда много по-светло. ЕС има за цел да ваксинира поне 70% от населението на всяка държава членка до края на лятото, но тази перспектива е под риск. Европа одобри две ваксини – на Pfizer и BioNTech и на Moderna, но доставките им са незадоволителни. Очаква се Европейската агенция по лекарствата да разгледа ваксината на AstraZeneca и Оксфордския университет през тази седмица, но британската фармацевтична компания заяви, че може да намали доставките си до блока с почти 60% през първото тримесечие. Друг кандидат за одобрение е ваксината на френската Sanofi, която няма да бъде готова поне до края на 2021 г. заради голямо забавяне при проучванията.

Последиците от подобен неуспех може да са тежки, ако не се действа бързо. Блокът регистрира близо 426 хиляди смъртни случая вследствие на пандемията, показват данни на Европейскаия център за контрол и превенция на заболяванията. Колкото повече време е необходимо, за да се овладее пандемията, толкова повече животи могат да бъдат загубени. Репутацията на ЕС е заложена – как блокът може да докаже “социалния си модел”, ако не успява да защити най-уязвимите си граждани?

Успешни усилия за ваксиниране също са единственият устойчив начин, чрез който да се помогне на икономическото възстановяване. Комбинацията от висока несигурност, блокади и други мерки за социална дистанция е довела до спад от 7,6% на брутния вътрешен продукт на Европа през 2020 г. според прогнози на Международния валутен фонд от октомври.

ЕС се провали на старта с предварителните поръчки на ваксини. Макар да състави портфолио много преди одобрението на която и да е ваксина, блокът беше твърде бавен с най-обещаващите разработки – тези на Pfizer-BioNTech и на Moderna. Европейската агенция по лекарствата изостана зад САЩ и Великобритания при одобряването на ваксината на Pfizer. Забавянето ѝ при одобрението на дозите на AstraZeneca е по-разбираемо, имайки се предвид проблемите около клиничните изпитвания (AstraZeneca все още не е кандидатствала за регулаторно одобрение в САЩ).

Стартът на кампаниите за ваксинации в Европа също беше слаб, особено във Франция и Белгия. Също така има и съмнения дали държавите членки правят правилния избор за това кой първи да получи ваксините. В Италия една на десет дози се предоставя на жителите на домове за възрастни, докато само една на четири дози е за здравни служители, които не са лекари или медицински сестри.

По публикацията работи: Анисия Иванова
dnes.bg

Подкрепете развитието на българската независима медия на Острова!