Предизборна треска на българите в Австрия, Германия и Великобритания

0 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 5
0
148

Снимка: БГНЕС
Остават броени часове до парламентарни избори в неделя. За българите зад граница ще бъдат отворени 467 избирателни секции в 69 държави.

Радио София направи телефонен обход в няколко страни и проучи какви са мобилизация и мотивация за гласуване на българите в чужбина да гласуват.

Във Виена има 9 избирателни секции, от които само 3 са на места на българската държава, другите са организирани от българи доброволци, съобщи на Огнян Атанасов от австрийската столица пред Ива Дойчинова.

„Посолството си е свършило работата много добре. Освен във Виена изборни секции са организирани и в други 5 града на страната. Струва ми се, че българите, с които разговарях, вече знаят за кого ще гласуват и в неделя ще го направят“, допълни Атанасов.
За почти 390 000 българи в Германия се предвидени рекорден брой (69) изборни секции в 51 населени места. Това означава, че навсякъде, където са спазени изискванията на Избирателния кодекс и са подадени минимум 60 заявления, българското посолство е получило от Германия разрешение, обясни Катя Костова. Тя е директор на Арт театър, а на 4 април е председател на секционната избирателна комисия „Берлин 1“.

„Надявам се съвпадането на датата с католическия Великден да не доведе но отлив от гласуващи“, добави Катя Костова.

Тя подчерта, че многото секции са резултат от съвместната работа на посолство, консулства и българската общност.
От Великобритания Жана Сталева предаде, че там мотивацията на българите да гласуват е огромна, но има и големи пречки – секциите са ограничен брой, а рестрикциите заради пандемията са строги.

„Партиите в последния момент са възползваха от една вратичка в разпоредбите и с метлата започнаха да отстраняват активистите и доброволците, които досега правеха всичко възможно да отворят избирателните секции. На тяхно място за членове (вкл. и председатели) на секциите се назначават хора от партийните квоти. Може да е законно, но доколко е морално? Това преди никога не се е случвало“, възмути се Сталева.

По думите й недостатъчният брой секции ще доведе до нежелателно струпване на гласуващи на едно място. На предишни избори секциите са стигали до над 50, а тази година са 35.
bnr.bg

Подкрепете инициативата за построяване на български Православен храм в Лондон!