Politico: Контранастълението на Украйна започна 🔥

0 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 5
0
44
epa10564641 A Ukrainian serviceman loads rockets on an MI-8 helicopter at an undisclosed location in eastern Ukraine, 08 April 2023. Russian troops entered Ukrainian territory on 24 February 2022, starting a conflict that has provoked destruction and a humanitarian crisis. EPA/OLEG PETRASYUK

Източник: EPA/БГНЕС 📰

Министерството на отбраната на САЩ смята, че украинската контраофанзива вече е започнала 💪🇺🇦.

Това съобщава в понеделник Politico, като се позовава на свои източници 😮. Според тях американски военни сателити са засекли активизиране на военнослужещи на украински позиции 🛰️.

Руското министерство на отбраната заяви, че Украйна е предприела “мащабна” атака в пет района в югоизточната част на провинция Донецк и че войските на Москва са я отблъснали, което Украйна отрича ❌.

Украинските власти отричат, че маневрата е в ход ❌.

“Всички новини за “голямото начало” са руска пропаганда. Те се опитват да отклонят вниманието от своето фиаско в Бахмут”, каза служител на украинската отбрана, който, подобно на други, получи анонимност, за да обсъди чувствителна военна операция 💬.

“Следете само официалните новини от Украйна, ако искате да знаете истината” 📢, написа в “Туитър” Михайло Подоляк, съветник на президента Володимир Зеленски.

В неделя министърът на отбраната на САЩ Лойд Остин в интервю за репортери изрази увереност, че въоръжените сили на Украйна са готови за контранастъпление 💪💥.

“Това, което Украйна не очакваше, ще се случи. Ще има възможности, от които Украйна ще може да се възползва”, добави той, като подчерта, че Въоръжените сили на Украйна трябва да са готови на всичко. Според ръководителя на Пентагона САЩ и техните съюзници разбират настоящ

ата несигурност и признават, че подкрепата за Украйна може да е необходима много по-дълго, отколкото се смяташе досега 💪🌍. “Нашата цел е да им предоставим военни средства, за да имат възможност да успеят” 🤝, каза министърът. Той каза, че западните страни са обучили общо 12 бригади от въоръжените сили на Украйна, които сега воюват в Украйна със западно оръжие 🎖️. Остин подчерта, че създадената от западните държави многостранна група, която координира предоставянето на военна помощ на Киев, ще продължи да предоставя на Украйна оръжия и да обучава нейния военен персонал 🤝🎓.

В понеделник президентът на САЩ, Джо Байдън, не даде категоричен отговор на въпроса на журналистите дали според него контранастъплението на Киев ще бъде успешно ❓. На свой ред, координаторът по стратегически комуникации в Съвета за национална сигурност на Белия дом, Джон Кърби, каза пред репортери, че САЩ не възнамеряват да изясняват дали се правят опити за контранастъпление ⚠️.

(news.bg) 📰

Подкрепете инициативата за построяване на български Православен храм в Лондон!