Пазарът на луксозни имоти в Лондон скъсва с руските пари

0 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 5
0
158

Наложените санкции след нападението срещу Украйна усложнява сделките, брокерите са подложени на натиск да проверяват внимателно средствата

Снимка: Hollie Adams/Bloomberg

Алиса Зотимова очаквала този март да финализира обичайна сделка за нейната агенция за недвижими имоти, която обслужва предимно рускоговорещи клиенти. Базираният ѝ в Москва клиент купувал апартамент в Уестминстър, централен Лондон, за двете си деца, които учели в Обединеното кралство. След това отсрещната страна започнала да протака продажбата за 2 млн. паунда, пише Financial Times.

В офиса си в Мерилбон близо до улиците, където руснаци инвестират милиарди паунди в градски къщи и луксозни апартаменти в Мейфеър, Зотимова си спомня как продавачите изразявали недоволство от заявения източник на финансиране от клиента ѝ – разказа му за произхода на парите.

Атмосферата около руските участници на пазара се промени, откакто Русия започна нашествието си в съседна Украйна на 24 февруари. Великобритания и други правителства наложиха оттогава санкции на още стотици руснаци наред с тези, на които още преди това бяха наложени ограничения заради връзки с корупция или с руската държава.

Историята на Зотимова илюстрира края, или поне охлаждането, на десетилетната взаимна любовна история между руските пари и големите бели неокласически градски жилища в Белгравия, именията в Хайгейт и други ексклузивни имоти в Лондон.

Санкциите върху много от банките в Русия затрудняват дори руснаците, които не са включени в списъци със санкции, да прехвърлят пари в Обединеното кралство, съобщават наблюдатели на пазара. Кризата засилва нарастващия натиск върху брокерите на недвижими имоти да проучват самоличността и средствата на хората, които искат да купят или продадат имот във Великобритания.

Промяната засилва безпокойството сред руските купувачи. Сделката на Зотимова в крайна сметка се провалила, след като клиентът ѝ банкер започнал да се тревожи, разказва тя.

Въпросът е колко дълбоки и дълготрайни ще са последиците от настоящите ограничителни мерки.

Според Грант Алексън, основател на компанията GA Residential, специализирана в луксозни имоти в Хампстед и Хайгейт, последиците са ограничени основно до имоти на стойност 10 млн. паунда и нагоре – категорията на суперлуксозните имоти.

Хенри Прайър, брокер на недвижими имоти от Лондон, който отдавна настоява да се сложи край на използването на имотния пазар в столицата на Обединеното кралство като хранилище за съмнителни пари, отбелязва, че много професионални консултанти в момента изобщо не искат да работят с руснаци.

Но някои пазарни участници настояват, че руснаците са несправедливо очерняни. Един от известните брокери на луксозни имоти в Лондон, Гари Хершам, основател на Beauchamp Estates, е недоволен от реториката в последно време, която представя повечето инвестиции в имоти в Лондон от руснаци за незаконни. „Мисля, че цялата тази работа със санкциите е зле замислена и наистина погрешна“, отбелязва той.

Няма съмнение обаче, че жилищният пазар в Лондон привлича милиарди паундове, притежавани от хора, които са се възползвали от прехода след комунизма в Русия, и фигури, които са тясно свързвани с войната в Украйна. Доклад от 30 юни на комисията по външна политика към Камарата на общините посочва, че имотният пазар в страната е станал „личен сейф“ за мръсни пари.

Неправителствената организация за борба с корупцията Transparency International установи, че британски имоти за 6,7 млрд. паунда са били закупени с „подозрително богатство“. Преди това организацията съобщи, че близки до настоящото руско ръководство лица притежават имоти на стойност 1,5 млрд. паунда в Обединеното кралство.
Според Зотимова руското значение за имотния пазар в Лондон е било преувеличено в миналото.

„Преди руснаците привличаха по-голямо внимание, защото според мен просто беше по-забавно да се пише за тях. Имаше много други богати хора, които купуваха много имоти, но за тях просто не се пишеше“, отбелязва тя.

В двете седмици веднага след руското нашествие около 80% от бизнеса на Зотимова изчезнал. Зотимова, която изразява ужаса си от нападението на Русия срещу съседната ѝ страна, обмисляла да съкрати всичките си служители и да спре работа на фона на заплахата от драконовски ограничения. Сред тях беше и краткотрайното предложение всички банкови сметки в Обединеното кралство, държани от руснаци и съдържащи над 50 хил. паунда, да бъдат замразени.

Но бизнесът частично се възстановил. „Направихме някои корекции. Сега виждаме, че животът продължава на този пазар. Мисля, че ако Китай затвори врати, последиците ще са по-драматични“, отбелязва Зотимова.

Цялостният пазар ще издържи на спада на търсенето от руснаци, прогнозира Хершам. Въпреки че броят на продадените имоти в централната част на Лондон е намалял с над 30% спрямо бума през 2021 г., обемът от сделки на пазара на имоти на стойност над 5 млн. паунда се представя по-добре от други ценови категории със спад от едва 12,1%.

Прайър счита, че промяната в нагласите срещу приемането на руски и други съмнителни пари е добре дошла. Той смята, че имотният пазар в Лондон е свикнал твърде много в последните десетилетия с присъствието на съмнително придобити средства на стойност милиарди паундове.

„Моите клиенти и хората, които участват в купуването и продаването на луксозни имоти, се радват на премахването на съмнителните пари, които не са спечелени на същата цена като чистите пари. По този начин не трябва да се конкурираме с хора, които седят там и печатат собствените си пари“, отбелязва Прайър.

По статията работиха: Божидарка Чобалигова, редактор Виктория Тошкова
investor.bg

Подкрепете инициативата за построяване на български Православен храм в Лондон!