Вълна от самоубийства, арести и оставки: какво се случва в Кремъл?

0 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 5
0
542

Близките отношения с Кремъл и Владимир Путин крият рискове, коментират журналисти от проекта FreeДом

Снимка: Bloomberg LP

Вълна от самоубийства, включително и на охранители на руския президент Владимир Путин и на олигарси, загадачни смъртни случаи, оставки на висши военни, арести – близките отношения с Кремъл може би крият известни рискове, пише в коментар украинската информационна агенция УНИАН по повод разследване на журналисти от проекта FreeДом.

В края на юни руските медии лаконично съобщават за опита за самоубийството на 53-годишния пенсиониран полковник от ФСБ Вадим Зимин. Той е бил следствен за вземане на подкуп и под домашен арест. Но Зимин е бивш охранител на Владимир Путин, а снимки показват, че дори се е грижил за т.нар. “ядрено куфарче” на Путин и на неговия предшественик Борис Елцин. Информация какво се случва днес със Зимин няма, макар че първите данни сочеха, че лекарите не дават много надежда за живота му.

Но това далеч не е първият случай на самоубийство на такива нива в Кремъл и то само за последните няколко месеца. На 15 юни се самоубива бившият ръководител на вътрешното разузнаване генерал Лев Соцков. В началото на юни от усложнения след COVID пък почина бизнесменът и също бивш служител на ФСБ Дмитрий Ковтун – един от обвиняемите по делото срещу отравянето на бившия агент от ФСБ Александър Литвиненко в Лондон. Ковтун така и не даде показания по делото.

Вълната от самоубийства по високите етажи на властта в Москва не започва от това лято. През ноември 2020 година един от агентите на Федералната служба за сигурност (ФСО) Михаил Захаров сложи край на живота си по време на служба, докато се намира на територията на Кремъл. Малко по-късно се самоубива и 24-годишен снайперист.

В списъка има и няколко смъртни случая при неизяснени обстоятелства. На 17 юни в луксозния затворен комплекс “Балатон” в Подмосковието беше открит мъртъв 64-годишният бивш ръководител на “Росвооружение” Алексей Огарев. Причината за смърта е естествена, заявяват разследващите и смятат, че не са нужни каквито и да било експертизи.

В края на март при неизяснени обстоятелства в дома си в Подмосковието е починал и 77-годишният генерал от ГРУ Сергей Караогланов. Той е бивш директор на “Оборонекспорт”, компанията, отговаряща за износ на оръжие и стоки с възможна двойна употреба.

През есента на 2021 година по време на учения загива и министърът на извънредните ситуации Евгений Зиничев, който е бивш телохранител на Владимир Путин. Обстоятелствата около този инцидент изглеждат странно – Зиничев се е опитал да спаси паднал човек във водата в арктическите зони в Красноярск, но пада върху скали и загива.

На поста на Зиничев през тази пролет беше назначен Александър Куренков, който също е бивш телохранител на Путин.

Вълна от загадъчни смъртни случаи има и в газовия сектор на Русия. На 30 януари 2022 година мъртъв във вилата си беше намерен 60-годишният Леонид Шулман, който беше ръководител на транспортната служба в “Газпром Инвест”. Разследването заключи, че той се е самоубил, защото в къщата е намерена бележка, в която Шулман обяснява, че не може да издържа на болката в счупения си крак.

Няколко дни по-късно в дома си се обеси и финансовият директор на газовия холдинг Александър Тюляков, за когото руските медии отново съобщават, че се е самоубил и има намерено предсмъртно писмо.

На 18 април в Москва беше открит мъртъв застрелян бившият вицепрезидент на “Газпромбанк” Владислав Аваев заедно със съпругата и дъщеря си. Версията, по която работят руските органи, е убийство и самоубийство с огнестрелно оръжие от страна на Аваев. На 21 април при същите обстоятелства е открит и 55-годишният Сергей Протосеня, един от бившите висши ръководители на “Новатек”. Протосеня и семейството му са открити с прободни рани във вилата им в Испания. Водеща отново е версията за убийство и самоубийство на бизнесмена.

На този фон безобидно звучат новини за уволнения като например на генерал Сергей Кисел. Според украинските медии той е отстранен от поста си, защото не е успял да превземе Харков. Всъщност Кремъл на няколко пъти сменя ръководители на своята “специална операция” в Украйна заради липсата на резултати. Например през април ръководенето на войната в Украйна беше поето от ген. Александър Дворников. На свой ред той е сменен през юни.

Макар и официално да няма потвърждение, западното разузнаване смята, че неговото място е заел ген. Генадий Жидко, тъй като той е бил до министъра на отбраната Сергей Шойгу при инспекция в Украйна на 26 юни.

Позициите на самия Шойгу също бяха под въпрос в началото на военните действия. Той изчезна от публичното пространство за повече от две седмици през март и това предизвика редица слухове за здравословното му състояние. Шойгу обаче продължава да изпълнява своите задачи и често докладва за хода на операцията лично на президента Владимир Путин.

През март заради претърпените до този момент загуби и заради кражби е задържан и директорът на “Росгвардия” Роман Гаврилов. Малко преди това бяха арестувани и ген. Сергей Беседа, ръководител във ФСБ, и неговият заместник. Неофициално версията за тяхното задържане е предоставяне на неверни разузнавателни данни за Украйна.

По статията работиха: Деляна Петкова, редактор Виктория Тошкова
investor.bg

Подкрепете инициативата за построяване на български Православен храм в Лондон!