Пандемията нанася финансов удар на имотите на британската кралица

0 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 5
0
115

Crown Estate предупреждава за намаляващи приходи от наеми и стойност на имотите

Снимка: Luke MacGregor/Bloomberg

След като опустоши търговските улици и опразни офисите, пандемията заплашва хазната на британската кралица, пише Financial Times.

Компанията Crown Estate, която се грижи за имотите на кралица Елизабет II, съобщи, че очаква стойността на имотите и печалбата й да пострадат тежко от коронавирусната криза.

„Нямаме никакви илюзии за предизвикателствата, пред които сме изправени“, казва Дан Лабад, главен изпълнителен директор на компанията, която управлява големия портфейл с имоти от името на монарха, включително магазини и офиси в центъра на Лондон, ритейл паркове в други области и морското дъно край бреговете на Англия, Уелс и Северна Ирландия.

Предупреждението беше отправено, след като компанията обяви резултатите си за 12-те месеца до 31 март и регистрира рекордна печалба от 345 млн. паунда спрямо 343,5 млн. паунда година по-рано.
При обичайни обстоятелства печалбите се връщат във финансовото министерство, което след това отпуска „суверенен грант“ на кралицата. Грантът отива за поддръжката на различни дворци и официални резиденции и през последните години възлиза на една четвърт от годишната печалба на компанията.

Тази година плащанията към финансовото министерство са били отложени, така че компанията да задържи ликвидни средства, от които може да се нуждае, за да запълни оставената празнина от наемателите, отлагащи наемите си. До момента са платени 87 млн. от 345 млн. паунда.

Пандемията предизвика спад на приходите от наеми на бизнес имоти във Великобритания и вероятно ще доведе до дългосрочни размествания на пластовете, особено в сектора на търговията на дребно.

Компанията е събрала само около две трети от дължимия наем за трите месеца от 25 март.

Лабад съобщи, че очаква да събере сходни суми за настоящия период на плащане на наеми, който обхваща трите месеца от 24 юни. Наемателите на търговски площи в центъра на Лондон са платили само 52% от общите наеми, които дължат.

Според Лабад секторът на търговските площи ще изпита още затруднения. Вълната от доброволни споразумения – процес по преструктуриране, използван от търговците на дребно за преконфигуриране на наемните договори или оттегляне от отделни магазини, вероятно ще нараснат, като свободните площи в имотите, управлявани от Crown Estate, ще се увеличат, смята Лабад.

Все повече британски компании за търговия на дребно искат наемите им да бъдат обвързани с оборота, вместо да се определя фиксиран процент.

Подобни споразумения са необичайни, но са привлекателни за компании, които не успяват да поемат фиксираните разходи, когато продажбите им намаляват. Но подобни споразумения не се харесват на собствениците на имоти или на инвеститорите, за които стабилният приток на приходи е основа за оценка на имота.

Преминаването към обвързани с оборота наеми вероятно ще се отрази на оценката на портфейла с недвижими имоти, който намаля с 1,2% до 13,4 млрд. паунда в годината до 31 март, повлечен от свиването със 17% на портфейла с имоти в провинцията, в който преобладават търговски площи.

„Мисля, че ще станем свидетели на посвеместен натиск надолу върху оценките“, казва Лабад, според когото търговията на дребно и компаниите за храни и напитки ще бъдат най-тежко засегнати.

Портфейлът с имоти е собственост на монархията и се управлява в обществен интерес. Той не включва частните имоти на кралицата като замъка „Балморал“ и Сандрингам хаус.

По статията работиха: Божидарка Чобалигова, редактор Десислава Попова
investor.bg

Подкрепете развитието на българската независима медия на Острова!