Официално: Маските на открито стават задължителни

0 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 5
0
542

Новото правило влиза в сила от четвъртък и ще важи до края на ноември

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group

Маските стават задължителни и на открито от четвъртък, 22 октомври. Това заяви здравният министър проф. Костадин Ангелов.

За връщането на мярката се обявиха много лекари и медицински сестри, а причината за това е високият ръст на новозаразени, заяви той на брифинг.

Преследваме медицински цели, целта е да намалим броя на заразените, така че по-малко болни да постъпват в болници. Пазим и българските медици, защото имаме значително нарастване на лекарите, които губят битката с коронавируса, каза министърът.

Мярката се прилага и в други държави, регистрирали ръст на случаите на коронавирус, допълни той.

„Очакваме намаляване на заболеваемостта, ако се спазват стриктно мерките. В други държави това е факт. Ще дадем един ден възможност на българските граждани, за да се снабдят с маски и считаме, че от четвъртък маските на открито ще бъдат задължителни за всички”, заяви проф. Ангелов.

Маските ще са задължителни до края на ноември, ако тенденцията в заболеваемостта остане същата, каза здравният министър.

По-рано днес министърът на здравеопазването проф. Костадин Ангелов се обяви „за“ задължителното носене на маски на открито. По думите му това е най-леката възможна мярка за ограничаване на разпространението на COVID-19.

Мярката беше обсъдена по време на заседанието на експертните съвети по епидемиология и инфекциозни болести.

„По време на срещите в страната колеги от всички структури изразяват притесненията си, свързани с повишаването на заболяемостта, и настояват за по-строг контрол на ситуацията и въвеждане на маски на открито“, коментира проф. Ангелов.

В доклад на главния държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев също се отправя предложение за въвеждане на маски или друго средство, покриващо носа и устата, на открито.

По статията работи: Евгения Маринова
investor.bg

Подкрепете развитието на българската независима медия на Острова!