Четирима френски ученици са сред задържаните за убийството на учителя

0 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 5
0
37

Убитият във Франция учител Самюел Пати ще бъде награден посмъртно с най-високото отличие за Франция – Орден на почетния легион. Той загуби живота си заради показването на карикатурите на “Шарли Ебдо” в час.

По тези улици, в близост до училището, където преподава Самюел Пати, неговият екзекутор предлагал пари на ученици, за да му покажат кой е учителят, използвал карикатурите на “Шарли Ебдо” като пример за свободата на изразяване.

Родител на едно от децата споделя, че синът ѝ получил 300 евро на банкноти по 10.

До момента са задържани четирима ученици, за които се предполага, че са помогнали на извършителя да идентифицира учителя, вероятно срещу заплащане.

Общо 15 души са арестуваните в рамките на разследването. Сред тях са родителите на нападателя, дядо му и по-малкият му брат. В ареста са също радикален ислямист, бащата на ученика, започнал онлайн кампанията срещу учителя, предполагаемият шофьор и друг, който съдействал при набавянето на оръжията.
Разследването стига и до клуб по борба в Тулуза, на който бил член екзекуторът на учителя Пати. Подобно на 18-годишния младеж, около 40 процента от записаните там се оказват с чеченски произход. Същият клуб е обект на разследване на телевизия France 2 през март заради съмнения за радикализация.

Лоранс Арибаже, втори зам.-кмет по спортната дейност на Тулуза: “Не субсидираме този клуб. Той само е предоставен за ползване и никога не ни е изглеждал проблемен. Не присъстваме на тренировките и това не е от нашата компетенция”.

С извършителя се свързва и джамия в парижко предградие, която ще бъде затворена за шест месеца. Крайната мярка е заради разпространено във Фейсбук видео, осъждащо преподаването на Самюел Пати.

Жералд Дарманен, министър на вътрешните работи на Франция: “Поисках от местните власти затварянето на джамията в Пантен, защото нейният имам е разпространил съобщение с призив учителят да бъде сплашен и е дал адреса на училището. Този имам имаше деца в забранено училище в Бобини, което лично аз затворих миналата седмица. Там деца между 2 и 6 години носеха хиджаб”.

А часовете, заради които Самюел Пати плати с живота си, са част от учебната програма от 2015 г. и обхващат различните образователни степени.
Водят ги също всички учители – от тези в подготвителните класове до гимназиите. Преподавателите се ръководят от препоръки за материалите и начина на преподаване. Те може да включват изложби, филми, но също и карикатури, включително тези на “Шарли Ебдо”.

В началото на октомври френското образователно министерство публикува последна версия на препоръките за часовете по цивилизация и свобода на словото. В 100 страници се прави опит да се разгледат най-деликатните случаи. По време на трагичните събития около “Шарли Ебдо” например, такъв е запазването на минута мълчание в клас, което потенциално е причина за напрежение.
bntnews.bg

Подкрепете развитието на българската независима медия на Острова!