МВнР: Има проблем със съставянето на комисиите за изборите в чужбина

0 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 5
0
62

Служителите не са обучени, все още липсват и методически оказания за работата с машини

Все още на много места в секциите в чужбина няма сформирани секционни избирателни комисии. Това обяви външният министър Светлан Стоев. Все още се търсят хора за Великобритания, Германия и САЩ. По думите на ресорния министър лицата не се отказват заради ниското заплащане за изборния ден, а защото голяма част от са в отпуск. По думите му сънародниците ни се отказват да влязат в СИК и защото не могат да отсъстват от работа в понеделник, когато все още ще са ангажирани с попълването на протоколите.

„Хората, които ще бъдат изпратени в секциите в чужбина, все още не са минали на курс на обучение с новия елемент на тези избори, а именно – машините. Все още липсват и методически оказания. Не се знае и как ще се случва отчета от гласуването.“, допълни още министърът на външните работи. По думите на Стоев комисиите не знаят и какви са правилата за попълването на декларациите по чл.33. Секционните комисии не знаят дали това може да се извършва предварително или трябва да става на място в консулствата.

От външно министерство отчитат разкриване на най-много секции в Турция, Германия, Испания и САЩ. В Гърция също има значителен брой секции, включително по островите, което ще позволи на много българи, които живеят там, да гласуват, допълни министърът на външните работи Светлан Стоев.По думите му в секционните комисии в чужбина са доставени са всички машини за гласуване.

421 машини вече са пристигнали в секциите извън страната. В момента уредите са на съхранение в дипломатическите представителства. Те ще бъдат там до петък, когато трябва да се предадат на секционните комисии. Това ще се случи съгласно методическите оказания на ЦИК. Това допълни заместник-председателят на работната група за изборите към МвнР Калин Анастасов.

tribune.bg

Подкрепете инициативата за построяване на български Православен храм в Лондон!