Мъск работи по AI, който търси само истината

0 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 5
0
53

Алгоритъмът ще се опита да научи смисъла на Вселената

Илон Мъск

Източник: Getty Images

Илон Мъск обяви, че работи по изкуствен интелект (AI), който ще търси само истината и ще се опита да научи философски въпроси като какъв е смисълът на Вселената. Алгоритъмът ще се казва TruthGPT и ще се опита да предпази цивилизацията от унищожение, казва Мъск в интервю за Fox News.

“Ще започна проект, който наричам TruthGPT – изкуствен интелект, който търси максималната истина и се опитва да разбере естеството на Вселената. Мисля, че това е най-добрият път към безопасността от гледна точка на AI, който го е грижа да опознае Вселената и така е по-малко вероятно да реши да унищожи човечеството, тъй като ние сме интересна част от Вселената”, казва Мъск.

Милиардерът е попитан дали не прави всичко това като отмъщение за ChatGPT. Мъск беше сред основателите на OpenAI и финансира старта на компанията. Той е попитан дали не е искал да контролира ChatGPT, но не се е получило.
Мъск казва, че проектът му е бил отнет, като се е превърнал в комерсиален. Но основното му мнение е, че трябва много да се внимава с AI, защото може да унищожи всичко. Според Мъск обучението на AI е критично, а в случая на ChatGPT, той е програмиран от “леви експерти, които обучават чатботовете на лъжат”.

Мъск предупреждава, че ако изкуственият интелект не трябва да се подценява. “AI е по-опасен от недобре направен дизайн на самолет или лошо произведен автомобил от гледна точка на това, че колкото и малка да изглежда една вероятност, тя не е тривиална. Той има потенциала да унищожи цивилизацията”, смята милиардерът.
Той отново призовава за бързо въвеждане на регулации. “Видях риска много преди GPT-1 и затова се опитвам да предупредя обществото от години. Единствената ми среща очи в очи с Обама, когато той беше президент, не беше да рекламирам Tesla или SpaceX, а да призова за AI регулация”, казва Мъск.
vesti.bg

Подкрепете инициативата за построяване на български Православен храм в Лондон!