Огромен скок на цените на основни храни във Великобритания

0 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 5
0
106

Във Великобритания цената на основни храни като сирене чедър, бял хляб и свински колбаси е скочила с до 80% в някои магазини през последната година, което е поредно доказателство за това как инфлацията удря най-силно хората с най-ниски доходи, предава БНР.

Овесената каша оглавява класацията средно за увеличени цени в потребителската кошница от основни продукти на потребителската група Which?, следвана от обезмасленото мляко и сиренето чедър.

В някои от големите вериги супермаркети като Asda и Tesco за определени видове сирене чедър увеличението е от порядъка на 80%.

Сю Дейвис, ръководител на отдела за хранителната политика в Which?, заяви, че последното проучване на храните и напитките в супермаркетите рисува мрачна картина за милиони домакинства, някои от които вече се лишават от нормално хранене, за това как инфлацията влияе върху цените по рафтовете на супермаркетите, като най-бедните отново усещат най-осезателно тежестта на кризата с растящите разходи за живот.

Тя смята, че въпреки че проблемите по хранителната верига влияят върху цените, супермаркетите имат възможности да направят повече в подкрепа на хората, така че те да имат по-лесен достъп до основните храни.
plovdiv24.bg

Подкрепете инициативата за построяване на български Православен храм в Лондон!