Кристин Лагард: Нужни са ни още действия, за да не се повтори кризата от 2008 г.

0 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 5
0
53

Французойката сигнализира, че ЕЦБ ще предприеме стъпки още в четвъртък

Кристин Лагард, управител на ЕЦБ. Снимка: Bloomberg

Управителят на Европейската централна банка Кристин Лагард заяви, че Европа рискува да получи голям икономически удар, водещ до финансова криза, освен ако лидерите не предприемат спешни действия срещу коронавируса, и даде знак, че нейната институция ще предприеме стъпки още в четвъртък, предава Bloomberg.

Лагард заяви пред лидерите на Европейския съюз по време на конферентен разговор късно във вторник, че без координирани действия в Европа „ще се развие сценарий, който ще напомни на много от нас за Голямата финансова криза през 2008 г.“. С правилния отговор обаче шокът вероятно ще се окаже временен, добави тя.

Лагард каза, че нейните служители преглеждат всичките си инструменти и възможности за реакция преди срещата в четвъртък с цел вземане на най-правилното решение. По-специално се обмислят мерки за осигуряване на “супер евтино” финансиране и гарантиране, че ликвидността и кредитирането няма да прекъснат, заяви източник от институцията.

Все пак французойката подчерта, че мерките на централните банки ще бъдат успешни само ако правителствата също окажат подкрепата си, като предприемат стъпки, за да гарантират, че банките продължават да отпускат заеми за бизнеса в засегнатите райони.
Опциите на ЕЦБ

Икономистите смятат, че ЕЦБ ще продължи да прилага съществуваща програма, която предлага дългосрочни заеми на банките с потенциално отрицателни лихвени проценти – това означава, че всъщност институцията плаща на банките да заемат пари – ако те дават заеми на фирми и домакинства. Това би могло да се използва за насърчаване на кредитирането на малки и средни предприятия, които изпитват затруднения с паричните потоци, тъй като вирусът прекъсва веригите им за доставки.

„Много фирми в еврозоната вече усещат влиянието от разпространението на коронавируса, но по-малките може да се нуждаят от най-голяма подкрепа. Европейската централна банка вероятно ще предприеме спасителен план за тях с цел избягване на фалити и съкращения, които биха могли да застрашат ценовата стабилност след отшумяването на вируса“, каза Дейвид Пауъл от Bloomberg.

ЕЦБ може също така да засили програмата си за закупуване на активи. Инвеститорите очакват намаление на основния лихвен процент по депозитите, които вече се намира на ниво от -0,5%, с още най-малко 10 базисни пункта.

Федералният резерв на САЩ и Централната банка на Канада вече намалиха лихвите си с 50 базисни пункта през миналата седмица, малко след като ръководителите на държавите от Г7 обещаха да използват „всички необходими инструменти на политиката“, за да защитят своите икономики. Същото действие предприе днес и ръководството на Централната банка на Великобритания и Северна Ирландия на извънредно заседание.

Посланието на Лагард служи и като сериозно предупреждение, и като драматично призоваване властите да активизират усилията си срещу вируса, който има потенциала да завлече Европа в рецесия. Дори преди епидемията ръководството на ЕЦБ многократно призоваваше правителствата да повишат публичните си разходи, когато паричната политика достигне своите граници.

„Предвид тези смущения смятаме, че рецесията в еврозоната изглежда неизбежна“, заяви икономистът на HSBC Саймън Уелс.
Италия, където е наложена национална блокада, засега е най-силно засегната страна в Европа от разпространението на вируса и е изправена пред перспективата за икономически спад. Италианският премиер Джузепе Конте апелира към лидерите на ЕС да покажат същата решителност и солидарност, която проявиха по време на дълговата криза в Европа през 2012 г.

В сряда италианският икономически министър Роберто Гуалтиери заяви, че правителството е повишило сумата, която смята да отдели, за смекчаване на удара върху икономиката до 25 милиарда евро (28,3 милиарда долара).

Лагард предупреди, че щетите вероятно ще се разпространят и в други страни. Тя похвали действията, предприети досега в някои области, но и призова за още усилия. „Ако не действате смело сега, това би повишило риска от срив на част от икономиките ви“, каза Лагард пред лидерите.

По статията работиха: Радостина Ивчева, редактор Бойчо Попов
investor.bg

Подкрепете инициативата за построяване на български Православен храм в Лондон!