Великобритания заделя 30 млрд. паунда за борба с последиците от вируса

0 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 5
0
277

Координираният отговор от централната банка и правителството подчертава мащаба на заплахата за глобалната икономика от вируса

Британският финансов министър Риши Сунак с кризисния бюджет. Снимка: Chris J. Ratcliffe/Bloomberg

Британският финансов министър Риши Сунак обеща пакет от стимули в обем от 30 млрд. паунда (39 млрд. долара), тъй като се стреми да подготви британската икономика за борба с потенциално пагубното въздействие на коронавируса.

След като по-рано днес Английската централна банка драматично намали лихвените проценти, финансовият министър стартира координирания отговор на правителството, докато създателите на паричната политика се стремят да се справят с най-голямата заплаха за световната икономика от повече от десетилетие.

В своето изявление пред парламента Сунак обеща огромен фискален стимул на обща стойност 30 млрд. паунда, „за да подкрепи британците, британските работни места и британския бизнес през този труден момент“.

„Знам колко са притеснени хората“, каза Сунак пред Камарата на общините в сряда. „Правим всичко, за да запазим здравната и финансова сигурност на тази държава и на нашия народ“.
Сунак заяви, че е в постоянна комуникация с АЦБ по отношение на „координирания“ и „всеобхватен“ отговор на коронавируса. Министърът формулира многомилиардния си план с три точки:

– Националната здравна служба ще получи „всичко, от което се нуждае, каквото и да струва“, а 5 млрд. паунда ще бъдат предоставени спешно за публични услуги.

– Хората ще получат финансова подкрепа, ако се нуждаят от нея, за да се справят с вируса, със законно заплащане на болните за всички, на които им е казано да се самоизолират, и по-щедри правила за благосъстояние

– Подпомагане на бизнеса: правителството ще възстанови разходите за плащанията за болнични за 14 дни изцяло, за 2 милиона компании с по-малко от 250 служители.
Сред другите конкретни мерки: прагът за плащане на национална застраховка ще бъде увеличен от 8 632 паунда на 9 500 паунда. Планира се „намаляване на данъка за 31 милиона души“, обикновено по около 104 паунда на човек. Кабинетът обещава допълнителни 175 млрд. паунда за следващите пет години за инвестиции в „бъдещия просперитет на Великобритания“. Инвестициите в научноизследователска и развойна дейност ще бъдат увеличени до 22 милиарда паунда годишно.

Данъчните задължения за предприемачите ще бъдат смекчени, но не напълно премахнати.

Координираният отговор от централната банка и правителството на премиера Борис Джонсън подчертава мащаба на заплахата за глобалната икономика от вируса. Италианското правителство обеща 28,3 млрд. долара за борба с епидемията, докато Европейската централна банка предупреди за криза в стила на 2008 г., а германският канцлер Ангела Меркел обеща да направи „всичко необходимо“, за да устои страната на икономическата буря.

За 39-годишния Сунак това е бойно кръщение. Той е на поста само от 27 дни, след като неговият предшественик Саджид Джавид подаде оставка след катастрофален сблъсък с Джонсън. Неговото изявление се случва в критичен момент за британската икономика, която неочаквано закъса през януари, дори преди да се усети каквото и да е въздействие на вируса.

Брутният вътрешен продукт на Великобритания е останал непроменен през януари в сравнение с данните от декември, когато отчете ръст от 0,3%, съобщиха от Националната статистическа служба на страната. За сметка на това анализаторите очакваха ръст на показателя с 0,2%.

По статията работи: Бойчо Попов
investor.bg

Подкрепете развитието на българската независима медия на Острова!