Как бедността се отразява върху мозъка?

0 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 5
0
203

Вижте по какъв начин влияят върху децата фактори като нездравословна диета и липса на общуване
Едно от най-популярните проучвания, изследващи връзката между условията на живот и развитието на децата, е Гватемалският експеримент. През 60-те години на миналия век учени започват да снабдяват семейства с малки деца в Гватемала с хранителни добавки. Предполагали, че предоставянето на достатъчно протеини през първите години ще намали случаите на забавен растеж. Оказали се прави.
Децата, обхванати от програмата, израснали средно с 1-2 см по-високи от своите връстници. Но освен това се справили по-добре в училище. А последващо проучване, проведено през 2000, установило, че вече порасналите жени имали по-висока степен на образование, а мъжете – по-високи доходи в сравнение с децата от същата среда, които не са получавали хранителни добавки.
След Гватемалския експеримент редица проучвания свързват забавения растеж с по-слабо представяне в училище. Но се поставя въпросът лошият хранителен режим единственият определящ фактор ли е? Къде остават липсата на емоционална подкрепа, заразните болести и другите предизвикателства, с които може да се сблъска едно дете?
Общуването с детето е също толкова важно. Това показва проучване на Чарлс Нелсън, който изследва развитието на мозъка при деца от румънски сиропиталища. Въпреки че имат покрив над главата си и не гладуват, при тези деца регионите със сива и бяла материя, свързани с вниманието и езиковите възможности, са по-малки отколкото при техни връстници.
Шахрия Какон провежда първото мащабно изследване на мозъчната дейност на деца със забавен растеж в Бангладеш. Близо 130 деца са обхванати от проучването, публикувано в сп. Nature. Според Какон и нейния екип резултатите индикират вероятност при децата със забавен растеж да се наблюдава и забавяне в процеса на специализиране на различните мозъчни центрове. Участниците в експеримента вече са навършили 5 годинки и предстои да положат тестове за интелигентност.
В крайна сметка главният въпрос не е дали децата имат забавен растеж, или как функционира техният мозък. Въпросът е как ще се развие животът им, когато пораснат. Проучвания като това на Какон се стремят да определят дали ранната външна намеса дава резултат.
economy.bg

Подкрепете развитието на българската независима медия на Острова!