Туризмът във Великобритания отчита ръст благодарение на слабия паунд

0 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 5
0
100

Поевтиняването на местната валута обаче не спира британците да пътуват извън страната

Снимка: Архив Ройтерс
Вълна от нови туристи са посетили Великобритания през първите три месеца на 2017 г., а основната причина за това е слабият паунд, съобщи Националната статистическа служба.
Броят на туристите, дошли във Великобритания, е нараснал с 21,1%, но за сметка на това броят на бизнес посетителите е намалял.
Като цяло се отчита рекорд от 8,3 млн. посещения през тримесечието, което е с почти 10% повече спрямо същия период на 2016 г.
Посетителите са похарчили 4,4 млрд. паунда, докато са били в страната, което също е рекорд.
В същото време обаче поевтиняването на паунда не е спряло британците да пътуват повече извън страната.
Британските граждани са осъществили 14,1 млн. посещения извън страната през трите месеца, което е с 8,1% повече спрямо 2016 г.
Поевтиняването на паунда прави пътуванията на чуждестранни туристи във Великобритания по-евтини, но по-скъпи за британците, излизащи извън страната.
Броят на американските туристи е особено висок. Те са били с 16% повече спрямо миналата година, като в същото време са и похарчили с 29% повече до сумата от 604 млн. паунда.
Китайските туристи са осъществили 54 хил. посещения и са похарчили рекордните 91 млн. паунда. Силен ръст има и на австралийските и френските туристи.
Уелс явно е била една от най-популярните дестинации, като броят на посещенията поне за една вечер се е увеличил с 28%.
И все пак британците са похарчили доста повече в чужбина, отколкото чужденците във Великобритания.
Макар че чуждите туристи са оставили 4,4 млрд. паунда в страната през тримесечието, британците са похарчили почти двойно повече – 8,6 млрд. паунда – на пътуванията си в чужбина, което е с 11,7% повече на годишна база.
По статията работи: Виктория Тошкова
invetor.bg

Подкрепете развитието на българската независима медия на Острова!