Иран може да осъди на смърт стотици задържани заради протестите

0 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 5
0
88

Протестите обхванаха Иран след смъртта на младата Махса Амини

Източник: БГНЕС

Най-малко 100 иранци, арестувани по време на продължилите повече от 100 дни на национални протести, могат да получат смъртни присъди. Това съобщи АФП, като цитира изявление на намиращата се в Осло организация за правата на човека в Иран (IHR).

В доклада са изредени и имената на задържаните. Пет от тях са жени, предаде news.bg.

Припомняме, че протестите обхванаха Иран след смъртта на младата Махса Амини след ареста ѝ в Техеран за предполагаемо нарушаване на стриктния дрескод в страната за жените.

По-рано този месец Иран вече екзекутира двама мъже във връзка с протестите, ескалация на репресиите на властите, която според активисти има за цел да всее обществен страх.

Най-малко 476 протестиращи са били убити досега.

Официално, Висшият орган за сигурност на Иран в началото на декември съобщи за над 200 убити, включително служители по сигурността.

Най-малко 14 000 души са били арестувани от началото на националните вълнения, съобщи ООН миналия месец.

Съдебната власт каза, че други лица са получили смъртни присъди заради протестите, от които на двама е разрешено преразглеждане.

Базираната в САЩ информационна агенция за активисти на правата на човека (HRANA) отбеляза в доклад, публикуван в понеделник, увеличение от 88 процента на екзекуциите през 2022 г. в сравнение с миналата година и осем процента увеличение на смъртните присъди, огромното мнозинство от тях за убийства или престъпления, свързани с наркотици .

Според базираната в Лондон правозащитна организация “Amnesty International” Иран е на второ място след Китай по прилагане на смъртното наказание, като най-малко 314 души са били екзекутирани през 2021 г.
fakti.bg

Подкрепете инициативата за построяване на български Православен храм в Лондон!