Христо Грозев с ответен удар, какво следва

0 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 5
0
283

Русия обяви за национално издирване Христо Грозев. Журналистът заяви, че няма да позволи да бъде сплашван и това го е амбицирало да продължи още по-задълбочено работата си.

“Това, което направи Кремъл тази седмица, ме стимулира дори да прекъсна отпуската си и работим по нови разследвания заедно с колегите от “Инсайдер”, колегите от руските издания, с които сътрудничим и е възможно да публикуваме следваща партида разследвания още преди Нова година, но при всички положения в близките две седмици”, разказа той пред БНТ.

Грозев все още не знае каква е причината да бъде издирван от Руската федерация, но български правоохранителни органи вече са се свързали с него. Той заяви, че засега остава извън Европа и ще продължава със своите разследвания.

Въпреки че не знае каква е причината да бъде издирван, журналистът е очаквал атака от Руската федерация срещу него.

“Бях предупреден от хора. близки до Кремъл, че към края на годината ще възобновят интереса си към “Белингкат” и към мен. Един вид, това е продължение, още след като публикувахме разследването си за отравянето на Алексей Навални, но войната, която продължи по-дълго, отколкото се е очаквало, практически попречи на техните опити да се разправят с нас”, заяви Грозев.

Той коментира и написаното в руските медии веднага след обявяването му за издирване.

“Ако е истина това, което държавната медия “РИА новости” съобщи, като се позовава на собствен източник, че са повдигнали обвинение срещу мен въз основа на техния руски закон, който цензурира покриване на войната – това за мен е странно, защото е възможно най-слабото обвинение, което могат да измислят. На чуждестранен журналист да забранят да пише за войната”, посочи Грозев.

Според него и с това предследване се цели превантивно да бъде затворена устата на международните журналисти за случващото се в Русия. Христо Грозев е получил покана за защита от няколко европейски държави.

“Европейски страни предложиха помощ. Това са страни като Естония, Литва, Швеция, Австрия, в която живее семейството ми. Така че се надявам да бъде много трудно да се приемат мерки против мен от Кремъл”, каза той.

standartnews.com

Подкрепете инициативата за построяване на български Православен храм в Лондон!