Голям проблем за българите с британски шофьорски книжки

0 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 5
0
2149

Параграф 22 за българите с британски шофьорски книжки. След излизането на Великобритания от Европейския съюз, всеки от тях има срок до 3 месеца да смени свидетелството си с българско, за да е правоспособен у нас. В същото време – по закон е нужна половин година уседналост, за да се издаде българска книжка. Заради противоречието стотици шофьори са в позиция на нарушители без вина.

След години живот във Великобритания, Атанас Пундов се прибрал в родния си град Белица наскоро. Миналата неделя бил спрян за проверка от КАТ на пътя между Сандански и Симитли.

“Имам британска шофьорска книжка, която мислех, че е актуална, защото е до 2029-та година. Обаче полицаят ми каза, че нямам право да карам с нея и ще се наложи да ми свали номерата на колата”, разказва Атанас.

Той е инвалид с трайно намалена трудоспособност от 91 процента. А след свалянето на номерата от полицая остава сам на пътя, на 80 километра от дома. Причината – до три месеца след пристигане у нас трябвало да се сдобие с българска книжка.

“Явно може да нямам право да карам, но за мен тази санкция – сваляне на номерата, мисля, че е прекалено строга”, споделя пред Нова тв Атанас.

Дори да беше направил опит да подмени британската си книжка с българска обаче, Атанас пак щеше да се води в нарушение. Причината е, че се е върнал преди по-малко от 6 месеца и все още няма право на българско свидетелство. Той е категоричен, че ще подаде жалба.

“Искам да си върна номерата, защото колата ми е нужна. Аз съм инвалид, без кола съм направо като полужив”.

Адвокат Вари Бельов вече е поел случая на Атанас. В последните седмици се е заел с още два подобни казуса. Според него има и пропуски от страна на пътните полицаи при налагането на санкциите.

“Самият орган не упоменава кога лицето е дошло на територията на Република България, какъв е периодът и какъв е срокът, от кога започва да тече този 3-месечен срок. Те директно го третират като лице, което няма свидетелство, годно за управление на МПС”, казва адв. Бельов.

Проверка в регистрите на адвокатите показва, че има над 700 шофьори, които в последните месеци са били санкционирани, че се движат по нашите пътища с британски книжки. И обжалват санкциите. От Пътна полиция не дават коментар.
plovdiv24.bg

Подкрепете инициативата за построяване на български Православен храм в Лондон!