Борис Джонсън представи мащабни планове за рестартиране на икономиката

0 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 5
0
160

Лондон, 2 февруари /БТА/

Британското правителство представи днес планове за мащабно пренасочване на правомощия и финансови ресурси към по-изостаналите региони на страната, предаде Асошиейтед прес.

Това е дългогодишен ангажимент към гласоподавателите, който помогна на премиера Борис Джонсън да вземе властта през 2019 г., когато консервативното му правителство с обещанието за “уравновесяване” в една от европейските страни с най-големи неравенства между отделните региони. Правителството се ангажира да подобри транспортните връзки, инфраструктурата и икономическите възможности в частите на страната, пострадали от затваряне на заводи и съкращаване на държавното финансиране.

Властите конкретизираха днес това обещание, като представиха подробности по планове за инвестиции до 2030 година в обществения транспорт, образованието, дигиталната свързаност, научноизследователската дейност в по-бедните региони, най-вече в Централна и Северна Англия. Кабинетът информира също така, че в повечето региони ще бъдат избрани кметове със значителни правомощия, а изоставени промишлени обекти ще бъдат реновирани и използвани за различни проекти.

Липсват обаче достатъчно подробности как ще бъдат финансирани тези амбициозни планове, отбелязва АП.
Във Великобритания отдавна са налице значителни регионални неравенства, като парите и богатството са съсредоточени в Лондон и Южна Англия, докато в северните райони властва тежката промишленост. Затварянето на мини и заводи на фона на прехода на Великобритания през последните десетилетия от промишлена сила към по-ориентирана към услугите икономика засегна тежко тези региони.

Разривът стана още по-голям, когато ръководеното от консерваторите правителство съкрати държавните разходи, за да овладее огромния дефицит след световната икономическа криза през 2008 година. По-бедните региони, които са най-зависими от държавните средства, са и най-пострадалите.

Бивши промишлени центрове в Англия като Ливърпул, Манчестър и Лийдс наред с шотландския Глазгоу направиха много, за да се превърнат в икономически и културни центрове, но по-малките градове все още страдат от бедност, слабо ниво на образование и висока безработица, отбелязва АП. /Галя Горнишка/

bta.bg

Подкрепете инициативата за построяване на български Православен храм в Лондон!