Финансовият ренесанс на Амстердам след Brexit

0 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 5
0
122

Печалбите на града обаче могат да се окажат мимолетни, ако останалата част от континента не успее да надгради успеха му

Снимка: pixabay.com

Трудно е да се преувеличи историческото значение на Амстердам за глобалния капитализъм. Той създаде фондовата борса, Балона на лалетата и една толкова голяма мегакорпорация, че разполагаше със собствени пари, армия и колония. По-късно икономистите се запитаха дали в начина, по който холандците възприемат парите, няма нещо почти магическо, пише Лионел Лоран, цитирана от Bloomberg TV Bulgaria.

Това очарование отслабва с падането на империите и началото на ерата на глобалното инвестиционно банкиране, което противопоставя Уолстрийт на Лондон. Смущаващото разделяне на нидерландската банка ABN Amro през 2007 г. даде сигнал за край на забавленията. Гордостта на нидерландския финансов сектор стана данъчното планиране, фиктивните компании и компаниите на Shell.

И все пак през тази година Амстердам се радва на нов вид Златен век – поне от финансова гледна точка, докато тази зима градът отново попадна под блокада. Той е един от няколкото финансови центрове, които привличат повече компании след излизането на Великобритания от единния пазар на Европейския съюз, и вероятно е градът, който в най-голяма степен е надминал очакванията. Въпреки това печалбите му могат да се окажат мимолетни, ако останалата част от континента не успее да надгради успеха му.

Royal Dutch Shell plc може и да напуска Нидерландия заради Обединеното кралство, но след Brexit много финансови потоци се насочиха в друга посока. Прекратяването на неограничения достъп до пазарите на ЕС за лондонското Сити превърна Амстердам в най-големия европейски център за търговия с акции тази година, след като компании като London Stock Exchange Group и Cboe Global Markets създадоха там нови континентални центрове.

Това можеше да бъде еднократен случай, но инерцията се прояви и на други места. Амстердам отрано прие фирмите с празен чек, а Dutch Star Companies One – първата, която се листва на Euronext Amsterdam – даде началото на така наречените SPAC на пазара, както някога United East India Company пускаше кораби по вода. Оттук идва и рекордният брой първични публични предлагания на холандския пазар през 2021 г. (към 24 декември), които набраха 5 млрд. долара – вторият по големина годишен обем от две десетилетия насам.

Ако парите са намерили дом в Амстердам, това е така, защото градът е добре изграден, със силни транспортни и телекомуникационни връзки. Това е помогнало за засилване на мрежовите ефекти от повече търговия и нови корпоративни централи. Освен това английският език, основният език на финансите, е цар и там се говори много директно – “bespreekbaarheid”, или говоримост, означава, че за всичко може и трябва да се говори. В Париж нещата не стоят по този начин.

Всичко това прави Нидерландия да звучи като център, специализирана в бюрокрация и регистриране на сделки. Въпреки това нидерландските вътрешни корпоративни шампиони също процъфтяват в света след Covid-19. Силното представяне на фондовия пазар на ASML Holding NV – пазарен лидер в областта на съвременното оборудване за производство на полупроводници – и на фирмата за обработка на плащания Adyen показва глобалния потенциал на базираните в Европа технологични фирми.

Съоснователят на Adyen Питер ван дер Дос казва, че европейската стартъп сцена догонва американската, като успешните компании се развиват след известно изоставане, и посочва холандски технологични успехи като TomTom. Нидерландия е третата най-бързо развиваща се европейска екосистема за инвестиране на рисков капитал, посочва аналитичната фирма dealroom.co.

А сега лошите новини. Макар и да е на висота, Амстердам все още е обективно малък и изостава от Париж и Франкфурт. Градът е известен и с тавана на бонусите си от 20% от заплатата, което може би е причината да не се наблюдава увеличение на банкерите милионери на негова територия между 2015 и 2019 г.

Амбициите на Европа да се конкурира с все още доминиращата Великобритания и растящите САЩ и Азия ще изискват много повече от ефекта Амстердам. Brexit отслаби Лондонското сити – британският хедж-финансист Пол Маршал заяви, че британската фондова борса се е превърнала в “глобален задник” – но тя си остава най-големият финансов център в Европа, който през 2021 г. е реализирал 121 IPO и 26,2 млрд. долара (към 24 декември). На Западна Европа, с изключение на Обединеното кралство, се падат едва 12% от глобалните IPO-та.

Трудно е и да се радваме напълно, когато САЩ и Азия разширяват глобалната си преднина. Според изчисления на мозъчния тръст New Financial пазарният дял на ЕС може да се свие до около 10% от глобалната финансова дейност през следващите две десетилетия. Континентът се нуждае от повече разходи за научни изследвания и повече инвестиции и Амстердам не е изключение.

Един от начините ЕС да се възползва от успеха на Амстердам би бил да интегрира и свърже по-добре 27-те си национални фондови пазари чрез дългоочаквания съюз на капиталовите пазари. Хармонизирането на правилата на целия континент и намаляването на бариерите за навлизане на пазара биха позволили да се освободят повече спестявания на домакинствата и да се формират по-големи фондове за инвестиционен капитал. Повече компании като Adyens и ASML биха могли да се появят по органичен път, вместо чрез настоящата мода на индустриална политика, насочена отгоре надолу и благоприятстваща големите предприятия от типа на френско-германския Airbus.

Съюзът на капиталовите пазари се обсъжда от десетилетия, но Brexit го прави още по-належащ. Твърде рано е да се каже кой град ще се превърне в лидер при такъв сценарий – може би голяма столица като Париж, а може би никой. Дотогава Европа има късмет, че разполага с Амстердам.

По статията работиха: Екип на Bloomberg TV Bulgaria , редактор Виктория Тошкова
Подкрепете инициативата за построяване на български Православен храм в Лондон!