Financial Times: Vivacom е обявена за продажба и цената ѝ може да стигне €1.2 млрд.

0 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 5
0
114

Вече се водят разговори с потенциални купувачи, пише изданието

Най-голямата българска телекомуникационна компания Vivacom е обявена за продажба, пише Financial Times, отбелязвайки ожесточения юридически спор за собствеността ѝ. Според информацията операторът може да бъде оценен на около 1.2 млрд. евро.

Само преди дни Vivacom се похвали, че английският върховен съд е отхвърлил претенциите на LIC Telecommunications SARL, Люксембург и Empreno, които обжалваха продажбата на телекома на сегашните му собственици чрез търг през 2015 г.

Според FT към момента има назначен консултант по продажбата и това е водещата световна фирма за финансово консултиране и управление на активи Lazard. Според информация от трима източници вече са проведени и срещи с потенциални купувачи.

Подготвяната продажба е потвърдена и от Спас Русев, най-големият акционер във Vivacom, пише още изданието. Очакванията на българския бизнесмен са за печалба преди лихви, данъци, обезценки и амортизация в размер на 190 млн. евро още в рамките на тази година. Ако нещата се развият така, телекомът би се оказал „най-печелившият независим доставчик на Балканите“.

Оценката от 1.2 млрд. евро на Vivacom е направен въз основа на неотдавнашни сделки в региона, включително придобиването от PPF Group на източноевропейския бизнес на Telenor за общо 2.8 млрд. евро.

За сравнение, Vivacom бе придобита преди четири години за 330 млн. евро. „Сега е точният момент (да продаваме)“, казва Спас Русев, който притежава 46% от собствеността на Vivacom. Друг голям акционер в телекома е VTB Capital, британското подразделение на руската ВТБ Банка, както и с Delta Capital International на бившия финансов министър на България Милен Велчев и брат му Георги.

Lazard е предупредена, че потенциалните купувачи на компанията трябва да бъдат осведомени за продължаващите претенции около начина, по който преди четири години мобилният оператор е продаден на търг, и за възникналите след това спорове около собствеността.

През въпросната 2015 г. Empreno Ventures, инвестиционна компания, контролирана от руския бизнесмен Дмитрий Косарев, купува дял в люксембургската холдингова компания, която притежаваше Vivacom преди търга, на който Русев и компания се сдобиват с Vivacom. Оттогава Косарев води дела срещу VTB Capital, Спас Русев и Милен Велчев. Той твърди, че търгът е бил „фиктивен“, а Vivacom е продаден на консорциума на изкуствено ниска цена. Продажбата, твърди той, е унищожила направената от него инвестиция.

Русев отрича твърдението и обяснява, че аукционът е задействан заради неизпълнение на изплащането на заем към VTB Capital от люксембургска холдингова компания. Той е категоричен, че търгът е „легитимен и прозрачен“ и подкрепя думите си с решението на Върховния съд в Лондон от този месец.
economic.bg

Подкрепете развитието на българската независима медия на Острова!