Шофьорите на Uber обвиниха кмета на Лондон в дискриминация

0 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 5
0
117

Те продължават съдебната си битка срещу наложените им такси

Снимка: Архив Ройтерс

Решението на кмета на Лондон Садик Кан да наложи такси на шофьорите на Uber Technologies, за да работят в центъра на града представлява расова дискриминация и изкарва някои от тях извън бизнеса, заявиха адвокати на водачите пред съда. Коментарите са част от отдавна продължаващата битка между онези, които работят за Uber, и шофьорите на традиционни таксита, пише Bloomberg.

Профсъюз, представляващ шофьорите на Uber, съди кмета на града, твърдейки, че не е честно те да плащат дневна такса от 11,50 паунда (14,34 долара), докато водачите на традиционните черни таксита не са длъжни да правят същото.

94% от шофьорите на Uber произхождат от малцинства, а 88% от колегите им с черни таксита са бели, което според обвинението означава „непропорционално влияние“ върху малцинствата.
Шофьорите на Uber са „отделни личности, които работят дълги часове, за да се справят с основните си нужди и да осигуряват семействата си при трудни обстоятелства“, посочва адвокатът Бен Колинс.

Пред съда кметът заяви, че таксата е важно средство за намаляване на задръстванията и трафика в центъра на Лондон.

„Категорично ще защитаваме нашата позиция“, коментира говорителят на регулатора Transport for London.

Uber не е страна по случая.

По статията работи: Елена Кирилова
investor.bg

Подкрепете инициативата за построяване на български Православен храм в Лондон!